Når nettene blir lange og kulda setter inn, spiser rottene ribbefettet ditt

Høytida er også høysesong for fet mat, men du bør tenke deg om før du slår ribbefettet i vasken eller i do.

TETT: Dette røret er tett av det som antakelig er matfett. Foto: Tromsø kommune

nyheter

Ikke bare er det rådyrt å få besøk av rørlegger for å stake opp fettbelagte rør på helligdager, fettet er også mat for rotter.

Ifølge Tommy Jensen, serviceleder hos Åge Nilsen AS, er det ofte de kalles ut i jula for å stake opp rør som har gått fett-tett.

– Jeg regner med vi får telefoner, spesielt i romjula, fra folk som har slått fettet i utslagsvasken, sier Jensen.

Koster tusener

Dimensjonen på utslagsrør fra vask er gjerne ikke større enn 75 millimeter i diameter, eller 50 millimeter på eldre rør.

– Enkelte tror fettet blir borte når det går i vasken. Matfett kan være krevende å håndtere også etter at det har forlatt husets rørnett. Jeg vil anbefale å kjøpe inn et par flasker med avløpsåpner for å ha som førstehjelp om vasken går tett. Å få rørlegger på besøk i høytida koster fra 3.000 til 5.000 kroner. 1. juledag er prisen trolig enda høyere, sier Jensen.

AVLØP: Fettet kan tette til avløp og gi tilbakeslag av kloakk. Foto: Tromsø kommune

Han anbefaler de som slår fettet ut i vasken om å skylle godt etter med varmt vann. Kommunen ser imidlertid at du ikke kvitter deg med fett gjennom rørsystemet.

Kan få koblinger i retur

Selv kokende vann vil før eller siden kjøles ned i rørene, og fettet vil bli et problem lenger ned i røret, i kommunens pumpe- og rensestasjoner.

– Vi har store utfordringer med fett i avløp. Ikke bare i juletida, selv om det topper seg nå. Sildukene vi bruker i avløpsanleggene har merkbart mye fett i seg, dermed øker driftskostnadene våre, sier Petter Anfinsen ved seksjon for vann- og avløp i kommunen.

Anfinsen advarer også mot at tilbakeslag av kloakk inn i huset som er forårsaket av tette rør i eget avløp er noe huseieren må dekke reparasjonene av selv.

Rotter spiser fett

Rådet fra kommunen er å la fettet stå over natten og å kaste det i matsøpla når det er størknet.

– Det samme bør gjøres med annen type fett fra matlaging. Tørk av stekepanna med papir som du kan kaste sammen med matavfallet, oppfordrer Anfinsen.

Konsekvensen av å la være er ikke bare fare for tette rør, tilbakeslag av kloakk, dyr rørleggerregning og høyere kommunale driftskostnader.

– I Tromsø har vi skadedyr i kloakken. Når det er mye fett, finner rottene mer mat, sier Anfinsen.