Mens sideprogrammet «Norske horisonter» sist januar var preget av en nordnorsk filmbølge, er det større geografisk spredning på dem som vises i januar 2018.

Bare å glede seg

Festival- og programsjef Martha Otte gleder seg til å kunne pakke ut et knippe ferske norske film til et kresent kinopublikum.

– Det er filmer med spennende og aktuelle tema. Gjennom kontakt med den norske filmbransjen, prøver vi å få de beste og ferskeste filmene. De vi skal vise er helt topp og har gjort seg bemerket på internasjonale filmfestivaler. Folk kan bare glede seg, sier Martha Otte.

De fire norske filmene i sideprogrammet «Norske horisonter» er «Aleppos fall» (regissør: Nizam Najar), «Burnout» (regissør: Nour Eddine Lakhmari), «Golden Dawn Girls» (regissør: Håvard Bustnes) og «Letters» (regissører: Marte Vold og Jéro Yun). Marte Vold er fra Tromsø, mens Håvard Bustnes tilbrakte barndommen sin i Tromsø.

Til Tromsø

«Aleppos fall» og «Golden Dawn Girls» ble vist på den prestisjefylte dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam nylig,

«Burnout» hadde verdenspremière på en filmfestival i Dubai, mens «Letters» ble vist på Asias viktigste filmfestival i Busan i Sør-Korea i oktober.

Filmens regissører kommer til Tromsø i forbindelse med visningene.

Mandag formiddag var Otte og assisterende programsjef Henning Rosenlund i ferd med å få på plass de siste brikkene før festivalåpning mandag 15. januar om fem uker.

Puslespillet i gang

Post it-lapper i alle regnbuens farger ligger tett i tett på bordet, mens veggen er dekket med «kjøreplanen», full av tomrom som lappene etter hvert skal fylle.

– Vi bruker en dag på lage et utkast først, så gjør vi justeringer med hensyn til type film, lengde, tid på dagen, innledning, innslipp og så videre. Jeg har bare opplevd én gang at vi måtte ta alle lappene ned fra veggen og begynne på nytt, sier Otte.

Ny tittel på åpningsfilm

Ikke nok med at det blir norgespremièrer på fire norske filmer, det er også verdenspremière på Erik Poppes film «Per Fugellis siste resept», som er festivalens åpningsfilm. Siste hånd er i ferd med å legges på filmen.

– Filmens tittel er endret fra «Siste akt» til «Per Fugellis siste resept». Musikken til filmen ble spilt inn i Praha i helga, og nå er det bare etterarbeidet som gjenstår, sier Martha Otte.