– Vi har heldigvis gode rutiner for hvordan vi skal gjøre dette, og i løpet av januar skal vi ha valgt personen eller personene som skal overta, sier ordfører Kristin Røymo etter at det ble kjent at Brage Larsen Sollund gir seg som heltidspolitiker.

Prosessen med å finne den eller de som overtar etter at vil starte på nyåret. Larsen Sollund starter i sin nye jobb i Kreftforeningen 1. mars.

De valgbare personene er ganske få. Til forskjell fra i et parlamentarisk styresystem – der man kan hente inn hvem man vil som byråd – så må komitéleder og gruppeleder i en formannskapsmodell velges fra de 13 representantene Ap har i kommunestyret.

Disse 13 er:

Jarle Aarbakke, Kristin Røymo, Brage Sollund, Marta hofsøy, Elisabeth Steen, Jarle Heitmann, Ragni Ramberg, Tonje Tunstad, Kristine Merethe Larsen, Roar Winther, Mari-Ann Benonisen, Tone Marie Myklevoll og Olga Goldfain.

Flere er «diskvalifiserte»

Fem av disse være «diskvalifisert» – Sollund, ordføreren, varaordfører Jarle Aarbakke, formannskapsmedlem Jarle Heitman og tidligere komitéleder Ragni Løkholm Ramberg er uaktuelle som komitéledere. For gruppelederposten gjelder dette Sollund, Ramberg, Røymo og Aarbakke.

– Jarle Heitmann kan være gruppeleder men ikke komitéleder, sier Røymo.

Sollund er i dag både parlamentarisk leder for partiets kommunestyregruppe – og leder for byutviklingskomiteen.

Det er langt fra sikkert at det blir samme person som overtar begge vervene som Larsen Sollund har hatt.

– Det vil være to valg, og det kan bli to personer som får hvert sitt verv, sier Røymo.

Ifølge henne er det dog viktig at personen som får komitéledervervet kan skjøtte dette på heltid.

– Det er et veldig viktig område for Tromsø kommune i tiden som kommer, og partiet har et uttalt ønske om at jobben blir på heltid, sier hun.

Ingen naturlig arvtaker - ennå

Det som gjør det litt vanskelig, er at komitélederjobben kun har en stillingsbrøk på 33 prosent. Sollund har kunnet fylle ut sin stilling med et såkalt partifrikjøp – der Arbeiderpartiet har betalt hans lønn fra midlene man får fra kommunen basert på antall kommunestyremedlemmer. Ap har brukt partimidler på to politikere – formannskapsmedlem Jarle Heitman har delt lønna med Sollund.

Om gruppelederen fremover skal være heltidspolitiker er ikke like avgjørende, selv om det er ønskelig. Larsen Sollund informerte sin partigruppe mandag at han har til hensikt å trekke seg. Det er derfor ikke pekt på noen – ennå – som er naturlige arvtakere.

Arbeiderpartiet har som sagt 13 medlemmer i kommunestyret, og av de åtte-ni som er valgbare, er det ingen umiddelbare etterfølgere. En ikke usannsynlig løsning på gruppelederspørsmålet er at Heitmann overtar roret i kommunestyregruppa, og at man prøver å finne en «rendyrket» komitéleder som ikke får ansvar for den parlamentariske styringen.

Kan bli rokeringer

Da vil eksempelvis Olga Goldfain og Elisabeth Steen – som begge sitter i komiteen – være naturlige å spørre. Begge er erfarne politikere – og Steen har sågar vært partiets gruppeleder og leder av helse- og sosialkomiteen.

Det som taler mot dette er at begge har gode og godt betalte jobber i det private næringsliv.

Det er heller ikke sikkert at det blir et medlem fra dagens komité som blir valgt.

– Det kan hende at vi ender opp med å foreta omvalg til komiteene dersom det blir nødvendig, sier Kristin Røymo.