Slo til person i toalettkø – må betale 15.000 kroner

Etter en uoverensstemmelse i toalettkø på et av byens spisesteder, slo den tiltalte 22-åringen en mann slik at han ble liggende bevisstløs på gulvet.
nyheter

Etter en kveld på byen i januar 2017 møttes de to på et spisested i toalettkø. Tiltalte og en venn skal ha gått inn på toalettet, men fornærmede skal da ha forsøkt å hindre dem i det ved å dra i dørhåndtaket og sette foten i døråpningen. Vennen til tiltalte mente at fornærmede ble «ganske utagerende», og han skal – ifølge deres forklaring – ha sparket mot dem.

Bevisstløs

Tiltalte skal etter hvert ha blitt forbannet på fornærmede, og slo han minst 3–4 ganger i ansiktet med knyttet hånd. Som følge av slagene, falt fornærmede bakover mot veggen, før han gikk i gulvet og ble liggende. Fornærmede ble påført et brudd i nesen, noen rifter på innsiden av leppen og blødende kutt i hodebunnen. Vedkommende var også bevisstløs en kort stund.

Hovedforhandlingene ble holdt 30. november, og tiltalte møtte og erkjente seg skyldig etter et av tiltalepostene, som omhandlet bruk og besittelse av narkotika. Han erkjente ikke straffskyld for voldsutøvelsen. Tiltalte erkjente at han slo fornærmede, men hevdet at det var en nødvergesituasjon.

Hevdet nødverge

Ut fra bevisførselen finner retten at det kan ses helt bort fra at det foreligger en nødvergesituasjon.

– Selv om fornærmede må kunne sies å ha opptrådt noe uforståelig og har blitt oppfattet som provoserende av tiltalte, var han ikke i noen situasjon hvor det måtte brukes vold for å avverge et angrep. Retten viser til at tiltalte selv har forklart at han «syntes synd på fornærmede, og at han ikke så på han som noen trussel». Og videre at han egentlig bare kunne ha gått derfra, men «at man gjør jo ikke noe slikt» og at det ville være «rart å bare springe derfra». Tiltalte har også forklart at han aldri var redd, men at han bare ble «lei og irritert» og derfor slo til fornærmede, heter det i dommen.

Må betale

Retten legger likevel til grunn at fornærmede kan ha blitt oppfattet som utagerende, og at det vektlegges noe i straffeutmålingen. Den tiltalte dømmes til fengsel i 120 dager. Han må også betale oppreisning på 15.000 kroner til fornærmede. I tillegg må han betale 3.000 kroner i saksomkostninger.