Distriktsredaktør Nina Einem er på vei til fjellheisen for å delta i slokkinga av FM-nettet når iTromsø ringer, men er åpen for å ha to tanker i hodet samtidig. Hun sier at bakgrunnen for endringene de nå gjør er at folks TV-vaner har endra seg.

– Vi ser at folk har en forventning om å bli oppdatert gjennom hele døgnet og ikke bare til visse tidspunkt. Derfor går vi fra to til tre sendinger hver kveld. I tillegg forteller seertallene våre oss at det er flere seere på lineær TV sent på kvelden enn klokka 18:45. Vi legger derfor til en tredje lokalnyhetssending før Kveldsnytt klokka 23 fordi vi vet at vi vil treffe flere seere på det tidspunktet. Dette er altså ikke noe vi tror er fornuftig, men noe vi på bakgrunn av seertall vet at vil treffe bedre, sier Einem.

Vaner i endring

Hun mener at det er en stor fordel å ligge tett opp mot de tre rikssendingene på NRK1 slik at folk også får med seg lokale nyheter når de setter seg ned foran TV-en for å bli oppdaterte.

– I dag må seerne finne oss klokka 18:45, men fra nyåret vil vi kunne dra nytte av tiltrekningskraften til riksnyhetene og supplere med lokalnytt.

– Hvorfor er det nye formatet en bedre løsning enn det gamle?

– Vi ser at folks TV-vaner endrer seg, og da må vi endre oss for å møte disse nye vanene.

Skal gå i dybden

Tidligere har redaksjonen i NRK Troms jobba fram mot 18:45-sendingen og så har det i stor grad vært en kort reprise av dette innholdet klokka 20:55. Omleggingen til tre kortere nyhetssendinger betyr ikke at det skal være én kort hovedsending tidlig på kvelden og så to repriser senere på kvelden.

– I dag er det slik at en del av innholdet vi sender 20:55 også var med i 18:45-sendinga, men nå har vi oppbemanna redaksjonen for å ha journalister på jobb lenger ut på kvelden. Dette vil gi oss større mulighet til å følge nyhetsutviklingen på TV, slik vi allerede gjør på nett, sier hun.

Einem sier at redaksjonen har som mål å ikke bare gi folk nyheter, men også å gi dem dybde og forståelse.

– Folk ønsker å forstå hvordan ting henger sammen, og da må vi gå i dybden og forklare. Vi må gi et tilbud utover en ren nyhetsoppdatering, sier hun.

i STUDIO: Jørn Inge Johansen sikter med kameraet i NRKs TV-studio. Foto: Vibeke Paulsen Cerón