Undersøkelsen er gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden. Begrepet «juleallergi» omfatter allergiske reaksjoner på ting vi omgir oss med i desember, som juletrær, røkelse og støvete julepynt, og det er vanlig å forveksle dette fenomenet med vanlig forkjølelse.

Fire av ti «juleallergikere» i Troms oppgir imidlertid at venner viser sympati og tar hensyn til allergien deres, noe som er høyere enn landsgjennomsnittet. I Oslo oppgir bare to av ti det samme.

Legemidler hjelper

Det finnes effektive medisiner som kan motvirke symptomene ved «juleallergi», men kun seks av ti i Troms velger å ta allergimedisin.

– Man bør oppsøke lege dersom man har allergilignende symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne, samt tung pust, sier Anders Østrem, fastlege og spesialist i allmennmedisin.

Anders Østrem, fastlege og spesialist i allmennmedisin.

Han anbefaler også å komme i gang med medisinering i god tid før julen setter inn.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Lokalbehandling med nesespray med en kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kun kortison alene gir ofte svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyendråper eller allergitabletter, forteller han.

Gruer seg til jul

I tillegg til å droppe legemidler, oppgir også tre av ti allergikere i Troms at de ikke iverksetter tiltak som å grundig rengjøre hjemmet før jul. I Oslo er dette tallet fire av ti.

Troms er generelt sett i norgestoppen når det gjelder å ikke gjøre noe med «juleallergien», og andelen allergikere som gruer seg til jul er også høyere enn landsgjennomsnittet

– Mye tyder på at «juleallergi» er et økende problem, så husk å ta hensyn til hverandre i julen, sier Østrem

Allergiguidens syv tips:

Grantre: Bruk heller plasttre, men husk å spyle av støvet når du henter det fram. Dersom du allikevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammel pollen i juletrærne.

Julestjerner: Unngå julestjerner og andre blomster med sterke lukter. Bruk i stedet duftfri Asalea, Ildtopp, Alpefiol, julekaktus, duftfrie roser eller orkideer.

Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.

Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da noen får allergiske symptomer av osen fra stearinlys.

Bjørkeved: Bjørkeallergi er svært vanlig, noe som byr på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller man kan bruke alternative tresorter.

Røkelse: Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får svært sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Julekrydder: Se også opp for «julekrydder» som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.