Men den opprinnelige julematen det er lutefisk, melder forskning.no.
– I katolsk tid var det påbud om å spise fisk til julaftensmiddag, sier kjemiker og magister i etnologi, Astri Riddervold, til forskning.no.
Hun har skrevet flere bøker og artikler om norske mattradisjoner.
Sparte ved
Ifølge etnologen spiste de fleste i Norge lutefisk til jul før grisen ble populær julemiddag. Årsaken til dette var blant annet at folk ikke behøvde å bruke så mye ved.
– Ved var kostbart. Men fordi fisken bare skulle kokes forsiktig etter luting, sparte man mengdevis av ved på å lute fisken, forteller hun.
LES OGSÅ: Tromsøselskapene vant gull for årets julemat (for abonnenter)
Grisen kom senere
Det tok litt tid før vi i Norge begynte å servere gris på julaften. Riddervold har sin teori på hvorfor.
– Grisen ble brukt i byene til å rense kloakken. Når folk våknet om morgenen sendte de grisen ut etter at de hadde tatt morgentoalettet. Det forklarer hvorfor det tok så lang tid før vi begynte å spise svin her i landet.