På nyåret skal statlige institusjoner rapportere hvor stor andel nynorsk og bokmål de har hatt i 2017.

På grunn av nedslående resultater i fjor har Kunnskapsdepartementet allerede nå bedt landets høgskoler og universiteter om å skjerpe seg i arbeidet med å bruke begge målformer, skriver nettavisa Khrono.

– Viser ingen vilje til å bedre seg

Ifølge Språkrådets rapport for 2016 er UiT og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) helt nederst på lista blant universitetene når det gjelder å veksle mellom bruk av bokmål og nynorsk.

– Disse to organene viser ingen vilje til økt innsats på feltet. Vi ser ingen bedring, skriver Språkrådet i sin 2016-rapport.

UiT meldte da om 0,4 prosent nynorsk på nett og 0 prosent i de andre kategoriene.

– Arbeidet blir prioritert

Nå har UiT tatt grep. I høst satte universitetet ned en arbeidsgruppe for å øke nynorskbruken.

På grunn av juleferie har det ikke vært mulig å innhente status på arbeidet og kommentarer fra medlemmene i gruppa.

– Men generelt kan jeg si at vi har igangsatt en rekke tiltak for å øke bruken av nynorsk, og dette er et arbeid som har prioritet ved UiT, sier kommunikasjonsdirektør Hanne Karde ved UiT.

– Viktig å vise vi tar det på alvor

Kommunikasjonsrådgiver Mathilde Torsøe, som leder arbeidet med å øke nynorskandelen ved UiT, forteller til Khrono at rundt 60 nyhetssaker allerede er oversatt til nynorsk etter at arbeidsgruppa begynte sitt arbeid i høst.

– Det er viktig å vise at vi tar rapporten på alvor, og at vi ønsker å gjøre endringer raskt, slik at det synes allerede ved neste måling.

Arbeidsgruppa skal videre utarbeide en strategi for nynorskarbeidet, som legges ut på intranettsidene på nyåret.

– Vi planlegger også å gjennomføre nynorskkurs neste år. I dette arbeidet er det viktig å inspirere dem som bruker mye skriftlig språk i arbeidet sitt, til å ville skrive nynorsk, sier Torsøe til Khrono.