iTromsø skrev i forrige uke om den katolske biskopen Berislav Grgić som har skrevet et brev til kommunen hvor han refser dem for å ville innføre en handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. Biskopen mener blant annet at det kan lede til homo-indoktrinering (for abonnenter).

– Ikke fritt fram

Biskopen er på reise og vil ikke uttale seg i saken, men viser til økonom i Tromsø skrift, Ulrik Sverdrup-Thygeson, som kjenner godt til saken. Han vil at kommunen skal trekke sine planer om en handlingsplan.

– Jeg står inne for alt som står i brevet. Man kan ikke lære at det er fritt fram for alt. Det er det vi mener når vi skriver om indoktrinering, og at man ikke har det tradisjonelle mann- og kvinneperspektivet, sier han.

Sverdrup-Thygeson legger til at han ikke er begeistret for iTromsøs dekning av saken.

Barn

Han forteller at kirka først og fremst er skeptisk til at deler av handlingsplanen handler om barn.

– Barn skal slippe å bli fortalt at verden er så forferdelig mye vanskeligere enn det den er. Barn lever i et samfunn som blir stadig mer seksualisert. De vet ikke noe om legninger, og det trenger de ikke gjøre heller. Det skjer naturlig. At gutter beundrer gutter og at jenter beundrer jenter er helt normalt, men det er ikke snakk om homoseksuell legning av den grunn.

– Mener du homofili er unaturlig?

– Vi er skapt mann og kvinne som er tiltrukket av hverandre. Det er det naturlige.

Menneskerettighetene

Han forventer at kommunestyret trekker tilbake planen ettersom han mener det er et brudd på menneskerettighetene.

– Jeg håper kommunestyret er bevisst på menneskerettighetene og foreldres rett til å oppdra barn i sin tro. Kommunestyret er bundet av menneskerettighetene.

– Hvorfor mener du handlingsplanen er et brudd på menneskerettighetene?

– Det går på dette med religionsfrihet og foreldreansvar.

Økonomen ber om respekt for deres syn i saken.

– Vi styrer ikke hvordan vi føler. Alle mennesker føler og det kan man ikke stoppe, så det er det ikke grunn til å diskutere. Og vi føler negativt om dette, og om man da skal møte dette med toleranse vil det føre til likegyldighet og et kaldere samfunn.

Frykter flere

Ordfører Kristin Røymo uttalte i forrige uke at det virket som om uttalelsene til den katolske kirken er basert på frykt.

– Frykter dere at det skal bli flere homofile personer på grunn av en slik handlingsplan?

– Ja, det er vi redd for. Jo mer man avviker fra det naturlige, jo mer sannsynlig blir det for avvik.

– Press

Sverdrup-Thygeson fremholder at barn og unge er formbar, og at kommunens handlingsplan vil pålegge et unødvendig press om seksuell legning som kan få «unaturlige» konsekvenser.

– Legger ikke dere gjennom et slikt brevet et press på unge som er usikker på sin legning, om at homofili er unaturlig?

– Ja, vi legger et press fordi vi mener det er nødvendig. Og hvis man er usikker på legningen sin, så vil både vedkommende det gjelder og omgivelsene foretrekke at personen forblir i det kjønnet som er normalt og naturlig. Jeg tror man må være enig om at det er en tilleggsbelastning til alt annet i livet å skulle avvike fra det fysiske kjønnet man har, og det som er naturlig. Og vi ønsker man skal følge det som er naturlig.

Selv om den katolske kirka mener at handlingsplanen er et brudd på menneskerettighetene vil de ikke gå til rettslige skritt om den blir vedtatt i kommunestyret.

ØKONOM I TROMSØ SKRIFT: Ulrik Sverdrup-Thygeson