Rundt om i populære turområder som Charlottenlund, Langvannet, Sydspissen og Aksla (sherpatrappa) står apparater som registrerer alle passeringer begge veier.

Tellinger har betydning

Hvor mange som bruker de tilrettelagte tilbudene og hvor ofte, er viktig informasjon for kommunen. Det kan si noe om betydningen av alle millionene som investeres i turområder, både for folkehelsen og miljøet.

– Tellerne er gull verdt for oss. De gir oss noe håndfast for å si noe om utviklingen. Dessverre var ikke tellerne på plass før oppgraderingen av alle turområdene, men det er interessant å følge utviklingen over tid, sier prosjektleder Henrik Romsaas i Tromsø kommune.

Tellingene har blant annet resultert i at kommunen har forskjøvet tidspunktet for når tråkkemaskinen i lysløypa på Tromsøya tas i bruk.

– Tidligere var vi ute i 07-08-tida om morgenen, ved snøfall er vi nå ute i 05-tida for å ha løypenettet klart. Lysløypa brukes som transportetappe for studenter og ansatte til UiT og UNN.

Tre trafikktopper

I løpet av 2017 ble det registrert 412.069 passeringer (404.166 i 2016) ved Charlottenlund. Søndag 22. januar topper med 3.377 passeringer. I snitt passerte 1.129 telleren daglig i fjor, med mandag som den travleste dagen.

– Vi ser tre klare topper i løpet av døgnet; om morgenen og ettermiddagen av dem som skal til og fra UiT og UNN, og mellom klokken 18 og 20 av folk som er ute og mosjonerer eller trener, sier Romsaas.

Saboterer tellinger

Et annet populært turområde hvor kommunen har gjort store investeringer er ved Langvannet på Nord-Tromsøya. I 2016 ble det registrert 208.299 passeringer, mens det i fjor var 163.581. Nedgangen skyldes ikke færre passeringer, men at telleapparatet ikke får stå i fred og har vært nede i lengre perioder.

– Det er hærverk på telleren som en eller flere personer står bak. Av en eller annen grunn stikkes greiner eller fylles snø i hullet, dermed klarer ikke sensoren, som reagerer på temperatur, å registrere om noen passerer eller ikke. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor noen skal ødelegge og drive med ren sabotasje.

Viktige data

Ved bruk av tellingene kan kommunen gjøre beregninger om oppgradering av turveier får betydning for trafikken, om flere velger å la bilen stå til fordel for gange og sykkel.

– Langvannet er det tellepunktet der man virkelig kan se hvordan turveien brukes som daglig transport med morgen- og ettermiddagsrush fra Hamna og Stakkevollan. Det er interessant å se morgentrafikken mot UiT og UNN er større enn ettermiddagstrafikken nordover, noe som er logisk all den tid en del gjerne drar på butikken eller rett til andre ting etter jobb og studier.

Fortvilende

Romsaas sier kommunen nå vurderer å fjerne telleren ved Langvannet fordi de frykter den blir skadet eller ødelagt.

– Det er fortvilende fordi vi bruker telleren til å forbedre tilbudet for eksempel når vi skal bruke tråkkemaskinen. Vi får ikke målt den samfunnsmessige nytten av tilretteleggingen vi gjør. Det er snakk om dyre ting, og vi er rett og slett redd for telleren.

At det finnes mange ivrige turgåere i Tromsø avslører også tellingene opp Aksla og på turveien rundt Sydspissen. I 2017 var det 97.157 passeringer (86.475 i 2016) opp Aksla.

Imponert

På årets siste dag var det mange som tok turen til fjells.

– På nyttårsaften var det cirka 500 personer som gikk opp mellom klokken 20.00 og 24.00. Smått imponerende, sier Henrik Romsaas.

I snitt var det 266 passeringer daglig opp Aksla i fjor. Flest passeringer var det søndag 1. oktober (3.744).

Den nye turstien rundt Sydspissen blir også flittig benyttet. Tellingene for 2017 viser vel 124.000 passeringer (89.805 i 2016). I snitt var de 340 passeringer daglig. Søndag 14. mai var det flest passeringer, med 1.543.

MERKET: Til tross for informasjonen om tellepunktet ved Langvannet er det noen som saboterer tellingene. Foto: Henrik Romsaas, Tromsø kommune
HÆRVERK: Prosjektleder Henrik Romsaas karakteriserer sabotasjen mot tellepunktet som hærverk. Noen putter pinner eller snø i hullet, dermed registreres ikke forbipasseringene som er viktig for kommunen. Foto: Henrik Romsaas, Tromsø kommune