I fjor fikk mannen praksisplass ved den kommunale tjenesten på Raufoss. Der jobbet han fra august til desember uten at tjenesten ba om vandelsattest. Hadde de gjort det, hadde de oppdaget at han i 1991 ble dømt til fem måneders fengsel for grov vold.

– Ettersom han var student, mener vi at det ansvaret ligger hos utdanningsstedet, sier Dag Østby, barnevernleder i Vestre Toten kommune, til TV2 – som først omtalte saken.

Vil sjekke rutinene

Ifølge Østby hadde mannen vanlige arbeidsoppgaver som student under tett oppfølging og veiledning av saksbehandlere og ansatte i kommunen.

Ifølge forskrift om opptak til høyere utdanning må studenter som kan komme i kontakt med mindreårige som en del av klinisk undervisning eller praksisstudium levere politiattest. Politiattest må også leveres for praksis i yrker hvor det ellers kreves av ansatte, slik som for eksempel i barnevernet.

– Vi vil ta en sjekk med nærliggende barnevernstjenester, kontakte skolen og gå en runde internt for å komme til bunns i dette, sier Østby om hvordan de vil ta tak i det de mener er en rutinesvikt.

Krever ikke utvidet attest

Den siktede mannen var tatt opp som student på et deltidsstudie ved UiT, som er basert på samlinger i Harstad og Finnsnes.

Leder ved institutt for barnevern og sosialt arbeid i Harstad, Rikke Rindahl, påpeker at alle som ønsker å studere barnevern ved instituttet er nødt til å levere polititattest når de begynner å studere.

– Det er et regelverk rundt dette som bestemmer hvilke type politiattest vi som utdanning kan be om. Den politiattesten vi da rutinemessig – og alltid – ber om er en såkalt barneomsorgsattest, og den skal være uten anmerkning.

Barneomsorgsattesten tar for seg sedelighetskriminalitet, voldskriminalitet og narkotikakriminalitet.

– Det er forskjellige foreldelsesregler på de tre ulike forholdene. Sedelighet foreldres aldri, mens de andre kategoriene foreldes litt forskjellig ut fra alvorlighetsgraden av forseelsen eller overtredelsen. Det strengeste der er ti år, sier Rindahl.

Mannen hadde med andre ord politiattest, men voldsdommen er såpass gammel at den ikke framkom der.

– Det er altså ikke snakk om en rutinesvikt, konstaterer instituttlederen.