Det forteller dekningsdirektør i Telenor Mobil, Bjørn Amundsen, til iTromsø.

Ifølge ham er nye og moderne bygg bra for både miljø og økonomi – men for mobildekning er de et problem.

– De nye byggene har nye typer vinduer, vegger og fasadekledning. Disse blokkerer mobilsignalene på en helt annen måte enn i gamle bygg, sier han.

Blokkerer signaler

Høye bygg med treglassvinduer, gjerne glassvegger rundt innvendige møterom og kontor, samt energitette vegger og tak, gjør at mobilsignalene har problemer med å trenge gjennom.

– I gamle bygg var det sjelden et problem for oss, signalene kunne passere gjennom vegger og vinduer og vi trengte langt færre basestasjoner, sier Amundsen.

For å illustrere poenget viser han til området rundt Strandtorget. Før holdt det med én basestasjon på taket av det gamle havnelageret. I dag har Telenor investert nesten fem millioner kroner i nye basestasjoner på strekningen mellom Mack og Kirkegata.

Her har nybygg som Havneterminalen, The Edge og opprustning av andre bygg tvunget Telenor til å gjennomføre omfattende infrastrukturinvesteringer.

– De blokkerer den frie sikten til de tidligere basestasjonene slik at vi har vært nødt til å sette ut en rekke nye stasjoner på blant annet Nerstranda og på det gamle havnebygget.

Flere stasjoner enn Karl Johan

Tromsø sentrum har nå nesten ekstrem mobildekning, med tanke på antall basestasjoner og såkalte repeatere (signalforsterkere).

– Området har fått en tetthet av basestasjoner som er større enn på Karl Johan, sier Amundsen.

Tromsøya har i dag mellom 40 og 50 basestasjoner og i underkant av 20 repeatere.

– De aller fleste av disse er dessuten oppgradert til 4G, sier direktøren.

Konsekvensen av at det blir flere og flere nye og nyoppussede bygg i sentrum, samt at teletrafikken – og da ikke minst datatrafikken – øker, er at man når et kapasitetstak. Amundsen sier at antall basestasjoner nå er så stort at det er på grensen til hva som er hensiktsmessig og lønnsomt.

750.000 kroner per stasjon

– Hver basestasjon koster 750.000 kroner å bygge, sier Amundsen.

Han har et tips til dem som har opplevd at det har havnet i en flaskehals på mobilnettet.

– Plages du av dårlig innendørsdekning, er det enkelt å bruke de trådløse nettverkene som de fleste har tilgang til for å ringe, sier Amundsen.

– De fleste smarttelefonene har en funksjon der man kan bruke WiFi til å ringe med, sier han.

Amundsen har også en henstilling til huseierne i sentrum:

– Om de forbereder sine bygg for å kunne installer innvendige stasjoner for mobiltelefoni, vil det bli langt rimeligere for både oss og dem når vi trenger å sette opp nye stasjoner, sier han.

I praksis bør de legge intern kabler og antenner som en like stor selvfølge som stikkontakter i rommene.