– De er helt unike, både når det kommer til personlighet og som lærlinger. De har en utrolig interesse for faget, de liker konkurranse og er veldig nysgjerrige. Det er sjelden du møter slike lærlinger, sier kjøkkensjef og medeier i Mathallen, Gunnar Jensen.

Torsdag dro han sammen med Jon Erlend Matre (19) og Madelen Camilla Rolland (19) til Stavanger, for å delta på Norgescupen for kokkelærlinger.

Til vanlig jobber de to tromsøværingene på restauranten i Grønnegata. Der har de vært i tre år, og har snart fullført sin tid som lærlinger. I løpet av den perioden har de deltatt i Norgescupen to ganger tidligere.

Har planlagt gjennom natta

Ifølge Jensen konkurrerte Jon Erlend og Madelen Camilla mot de beste i hele landet.

– Her kommer de beste av de beste. Det er snakk om lærlinger fra Michelin-restauranter og Arne Brimi. Så de får virkelig prøvd seg. Men jeg tror de har en god sjanse, sier Jensen.

Fredag ble semifinalen avholdt, og da ble 21 lag til seks.

I NORGESCUPEN: Jon Erlend Matre (19) og Madelen Camilla Rolland (19) før finalestart i Stavanger. Foto: Privat

– I går imponerte de med kjøttretten sin. De lagde noe som heter pig wings, og den retten var det mange som snakket om og skrøt av. Så det er så klart veldig gøy.

Finalen startet lørdag morgen, og laget skulle levere tre retter der forretten skal være klar klokken 13.00 mens desserten skal stå ferdig kl 14.00.

– Det har vært en lang natt der vi har brukt mye tid på å forberede oss og planlegge menyen. Det blir kylling til forrett, der vi lager to varianter med en marmorert og en frittert rett. Til hovedrett er det kveite der vi lager en farse av halve fisken og filet på andre, steamer det sammen med en saus laget på strandkrabbe. Og desserten blir en slags mousse av melkesjokolade med appelsin og gulrot til.

– Nå skal det feires!

Sent på lørdagskvelden kunne laglederen kunngjøre at lærlingene fra Tromsø gikk hele veien til topps i Stavanger.

– Vi fikk resultatene for noen sekunder siden. De vant hele greia og er norgesmester i kokkelærling, forteller en tydelig opprømt Jensen etter at seieren hadde blitt avgjort, og legger entusiastisk til:

– Nå skal det feires!

Etter feiringen venter et halvt år til som lærlinger hjemme i Tromsø og på Mathallen.

– De tar utfordringer på strak arm og er kreative. Det setter vi veldig pris på, og det gjør også oss andre på restauranten bedre. De har en energi som gjør bedriften vår veldig mye bedre. Vi som har holdt på en stund går oss gjerne litt fast, og da er det bra at vi blir utfordret av de to unge, nysgjerrige lærlingene våre. De er en inspirasjon for oss, sier Jensen.