Uttalelsen kom i kommunestyret under behandling av en sak der de ber virksomheter i Tromsø «gå i seg selv» for å se om de gjør nok for å forebygge seksuell trakassering.

Barbara Vögele (MDG) mener at det er alvorlige utfordringer i Tromsø.

– Utviklingshemmede jenter tør ikke ta heisen på Veita, fordi de blir nesten garantert antastet. Utviklingshemmede blir også tvunget til å handle på Vinmonopolet for mindreårige, og hvis de ikke gjør det, blir de truet med å bli voldtatt, sier hun fra talerstolen i kommunestyret.

– Ikke verre enn andre

Til iTromsø utdyper hun påstandene.

– Seksuell trakassering er et problem i både Tromsø og resten av landet. Jeg brukte noen eksempel jeg kjente til for å illustrere det. Utviklingshemmede jenter og kvinner er spesielt utsatt. Særlig de i rullestol, og blinde. Det er fordi overgripere tror de ikke har kapasitet til å si ifra eller stoppe dem. Det er helt uakseptabelt. Derfor trenger vi mer bevissthet om seksuell trakassering.

– Er det ikke en ganske stigmatiserende påstand du kommer med om Veita?

– Jo, det kan du si. Men jeg tror ikke Veita er verre enn andre, og det er mange heiser i Tromsø. Jeg brukte det som eksempel fordi jeg har hørt flere om flere eksempler om seksuell trakassering i heisen der, sier Vögele.

Nytt for Veita

May-Tordis Simonsen er «senterpilot» på Veita, og senterleder. Hun har ikke hørt noen lignende påstander tidligere.

– Nei, det har jeg virkelig ikke. Dette er helt ny informasjon for oss. Om det stemmer, skulle jeg ønske noen hadde informert oss om det. Det man ikke vet noe om kan man ikke gjøre noe med, mens det vi vet om kan vi ta tak i.

Hun skulle ønske de ble informert før påstandene ble fremlagt i kommunestyret.

– Hvis hun sier slikt i kommunestyret, så skulle jeg ønske hun først tok kontakt med oss. Jeg vil uansett kontakte Barbara Vögele for å få henne til å utdype påstandene. Dette tar vi på alvor, sier Simonsen.