Derfor ber de politikerne i kommunen om å få klarsignal for å utrede byggingen av et nytt rådhus i sentrum.

– Vi leier lokaler for et enormt beløp, og det er penger som vi kunne brukt bedre. Derfor ønsker vi å se på hvordan vi skal kunne samlokalisere tjenester i et eventuelt nytt bygg, sier direktør for byutvikling, Mette Mohåg til iTromsø.

Prinsippvedtak

I tirsdagens møte i formannskapet skal politikerne fatte vedtak om hvorvidt administrasjonen skal få lov til å jobbe videre med saken – og gruppeleder i Arbeiderpartiet, Jarle Heitmann, sier at han støtter ønsket.

– Absolutt. Vi trenger å se på samlokalisering av tjenester og mulighetene for å spare penger. Det er også et faktum at det er billigere å eie enn å leie, sier Heitmann til iTromsø.

Leier på flere steder

Kommunen leier i dag lokaler rundt om i sentrum – eksempelvis leier kemneren lokaler i Strandveien, ressurstjenesten for rus og psykiatri, helsetjenesten og administrasjonen for hjemmetjenesten leier i Sjøgata, og en rekke andre tjenester har kontorsted utenfor dagens rådhus.

– Byen vokser med 1.000 personer i året, og vi vil trenge flere ansatte i kommunen som kan yte tjenester til disse, sier Heitmann.

Hvor stort behovet for kvadratmeter blir om ti eller 20 år er dog vanskelig å spå.

– Det er en av tingene vi ønsker å se på i en slik utredning, sier Mette Mohåg.

Vil se på Kulturhuset

Hun sier at det i dag også er altfor tidlig å si hvor et nytt rådhus kan få adresse.

– Vi må se på behov, hvilke tomter og bygg vi har tilgjengelig, sier hun.

Et alternativ som både Heitmann og Mohåg mener kan være aktuelt er å bruke dagens kulturhus. Det er planer om å bygge nytt konserthus i nærheten av det fremtidige Nordområdemuseet.

– Et nytt rådhus vil få en stor rolle i utviklingen av byen, men det er for tidlig å si om dette kan bli et alternativ, sier Mohåg.

Vil ikke peke på tomt

Jarle Heitmann er enig.

– Det er for tidlig for oss å peke på hvor et rådhus kan ligge, men vi må jo se på hva vi eier selv av bygg og tomter, sier han.

Om politikerne stiller seg bak ønsket fra administrasjonen om å starte utredningsarbeidet vil man gå i gang umiddelbart, sier Mette Mohåg.

– Det tar lang tid å få dette på plass, og det er mange sider ved nytt rådhus som vi må få klarhet i. Men som vi ser det vil det være en stor gevinst i å få samlokalisert tjenestene, sier hun.

Har tjent inn gammelrådhuset

Jarle Heitmann peker på gevinsten kommunen hadde av å bygge dagens rådhus.

Da brukte kommunen i overkant av en halv milliard kroner.

– Det er penger som vi har tjent inn i rikt monn i ettertid – samtidig som vi fikk løst problemene med kino og bibliotek, sier Heitmann.

Det samme håper han vil skje med et nytt rådhus 2.

– Vi får dårligere og dårlige plass i dagens rådhus og sklir mer og mer ut i byens leiemarked – til store kostnader, sier han.