Tromsø er innkalt til møte fredag den 16. februar sammen med fire andre storbyregioner – som samtlige ønsker å inngå miljøavtaler for byvekst. Det er Nedre Glomma, Grenland, Buskerudbyen og Kristiansandsregionen i tillegg til Tromsø som skal i møte med statssekretær Anders B. Werp.

Forventer forhandlingsstart

I møtet skal også Jernbanedirektoratet, Vegdirektoratet og Kommunaldepartementet delta.

– Vi forventer at det vil bli lagt fram en tidsplan og en ramme for når og hvordan forhandlingene skal gjennomføres i møtet – og vi forventer også å få vite hvilke områder som staten ønsker å vektlegge i forhandlingene, sier ordfører Kristin Røymo til iTromsø.

VIL HA AVKLARINGER: Ordfører i Tromsø, Kristin Røymo, sier at hun forventer at staten har klare svar på hvordan man ser for seg at forhandlingene om en byvekstavtale skal komme i mål.

Hvis Tromsø klarer å få på plass en byvekstavtale vil det bety at man kan realisere en Kvaløyforbindelse, Tverrforbindelsen i tunnel og de store planene som ligger i Tenk Tromsø-prosjektet, som metrobuss og bedre kollektivtrafikkløsninger .

Vil vite rekkefølge og tidsplan

Hun håper at de reelle forhandlingene skal kunne komme i gang veldig fort etter det innledende møtet med departementet.

– Vi trenger også å få vite om hvilken rekkefølge man ønsker å kjøre forhandlingene, om man eksempelvis kan føre samtaler parallelt med de andre byområdene, sier Røymo.

Ifølge henne vil det være kompliserte forhandlinger for alle parter – ikke minst for staten. Derfor tror hun at det vil være vanskelig å gjennomføre forhandlinger med samtlige byer samtidig.

Vil bli ferdig i 2018

Hun håper imidlertid at Tromsø vil komme langt fram i køa ettersom de andre byområdene er splittet opp i flere store og små kommuner.

– Spesielt for Tromsø er at vi er én kommune, selv om vi er veldig store. De andre regionene består av flere store og små kommuner som alle vil være en del av forhandlingsgrunnlaget, sier hun.

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo, sier at han har håp om at forhandlingene skal kunne avsluttes i løpet av 2018.

– Jeg ønsker at vi skal lande forhandlingene i år, og at 2019 vil bli det første året med en ny byvekstavtale for Tromsø, sier han.

HÅPER PÅ 2018: Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo, håper at forhandlingene om byvekstavtale med staten skal være avsluttet i løpet av inneværende år.

Til politisk behandling

Om ønsket skal gå i oppfyllelse avhenger av hvor komplekse forhandlingene blir, sier han.

– Utfordringene er at det kan komme inn uventede elementer i forhandlingene, ting som vi ikke har tatt høyde for, sier han.

Etter at Tromsø kommune og fylkeskommunen har forhandlet fram et forslag til avtale med staten – som blant annet skal innbefatte finansiering av vei-, miljø- og kollektivtrafikkinvesteringer i Tromsø – skal avtalen tilbake til de folkevalgte på kommunal og fylkeskommunal nivå.

– For å få gjennomføringskraft er det viktig at avtalene er bredt politisk forankret hos begge, sier Prestbakmo.