Filmen om Jan Baalsrud er i ferd med å sette tidenes besøksrekord i Tromsø og slette en nesten 20 år gammel kinorekord.

Over forventningene

«Titanic» har tronet øverst på 10 på topplista siden 1998, men er i disse dager i ferd med å bli slått av en norsk film hvor handlingen er lagt til Tromsø og nordfylket.

Det hadde ikke kinosjef Frank Bakkemo på Aurora kino Fokus trodd da filmen hadde norgespremière 1. juledag.

– Vi hadde forhåpninger om at den skulle bli stor på kino, og vi hadde forventninger om et besøk på mellom 24.000 og 26.000. Det ble litt i overkant av forventningene, men desto mer gledelig, sier Bakkemo.

Ny bestenotering

Per søndag 4. februar har 28.525 tromsøværinger sett Harald Zwarts actionfylte filmatisering av Jan Baalsruds utrolige flukt fra Rebbenesøy til Sverige våren 1943. På landsbasis er «Den 12. mann» sett av 589.981 besøkende.

– Jeg regner med at i løpet av dagen eller morgendagen har vi ny bestenotering i Tromsø. Det er ikke usannsynlig at det blir den første filmen som passerer 30.000 besøkende. Da blir det feiring med kaffe og kake på kinokontoret.

For filmen blir ikke tatt av plakaten med det første, lover kinosjefen.

– Den kommer til å gå ut februar, og mest sannsynlig et stykke inn i mars. Det er bare kinoene i Oslo og Trondheim som har større besøk, vi ligger over Bergen.

Millionomsetning

Bakkemo gleder seg over den store andelen norske filmer på 10 på topplista. Av de syv øverste er fem norske, totalt består lista av halvparten norske filmen.

– Det er litt artig at det bare er norske filmer på topp, når man ser bort fra «Titanic».

I Tromsø har bare «Den 12. mann» spilte inn 3,4 millioner kroner siden premièren. Totalomsetningen for en hel måned ligger på rundt 2,3-2,4 millioner kroner, altså har filmen alene spilt inn kinoomsetningen for halvannen måned.

Populær skolefilm

«Den 12. mann» trekker også horder av skoleungdom til kinosalene på Fokus, som ikke er inkludert i de offisielle besøkstallet.

– Vi har vært nødt til å avvise klasser fordi vi ikke har saler nok å vise filmen i. Onsdag blir det storinnrykk av ungdomsskoleelever når «Den 12. mann» vises som skoleforestilling, sier kinosjef Frank Bakkemo.

POPULÆR: Thomas Gullestad spiller hovedrollen som Jan Baalsrud i «Den 12. mann», en film som snart har passert 600.000 besøkende på landsbasis. Foto: Jarle Nyttingnes