En Tromsø-mann i 50-årene måtte søndag kveld reddes opp fra havet utenfor Nord-Fugløya etter at fiskebåten hans havarerte. Mannen var alene om bord.

Hovedredningssentralens (HRS) to Sea King-helikoptre var på andre oppdrag, og bergingsarbeidet ble bistått av en NH90-maskin fra kystvaktskipet KV «Andenes», som tilfeldigvis var i området.

– Løste oppdraget

Oberstløytnant Ivar Moen, talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter at dette er første gang det nye helikopteret har blitt brukt i et skarpt oppdrag.

– Både helikopteret og mannskapet løste oppdraget slik som forventet, sier Moen til iTromsø.

Forsvarets nye helikoptre har vært utsatt for mye kritikk og omtale i media, blant annet på grunn av store forsinkelser fra produsenten. Forsvaret bestilte 14 helikoptre allerede i 2001, som skulle leveres i perioden 2005–2008. Først i perioden 2011–2016 ble de første fem helikoptrene levert, mens nummer seks ikke kom før i 2018.

Ti år etter at helikoptrene skulle ha vært levert, er kun ett av dem i delvis operasjon hos Kystvakten.

– Enkel operasjon

Fiskeren i ulykken hadde sannsynligvis ligget i vannet i rundt tre timer da helikopteret fikk heist ham opp.

– Mannen var ikke ved bevissthet, men det var en enkel operasjon å få han opp fra sjøen i og med at vi hadde helikopter. Han ble heist opp i helikopteret og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning. 18.50 tok UNN over, sier redningsleder Frode Iversen ved HRS.

Tilstanden til mannen skal ifølge pressevakta på UNN fremdeles være alvorlig men stabil.