- Det begynner å fylles opp på en del datoer. Som vanlig er det i fellesferien vi merker den største trøkken, sier Marion Rochmann, reisekonsulent med ansvar for feriereiser hos Bennett Ferie.

Har du ennå ikke har bestilt årets sommerferie er det fortsatt ikke for seint. Utvalget av ledige sydenturer direkte fra Tromsø begynner imidlertid å snevres inn.

- Dersom folk er litt fleksibel er det mange muligheter, særlig dersom man har muligheten til å reise via Oslo. Der er utvalget på destinasjoner langt større, men bakdelen med dette er at man ofte må ha en overnatting eller to, påpeker Rochmann.

Kreta på topp

Når det gjelder sommerens sydenturer direkte fra Tromsø er utvalget det samme som det har vært de siste årene.

- Hos oss er Kreta aller mest populært etterfulgt av Tyrkia, som mange foretrekker fordi det er litt rimeligere da man får mer for pengene i Tyrkia, forklarer reisekonsulenten.

Ellers kan Bennett Ferie tilby turer både til Bulgaria og Mallorca.

- Mallorca har hatt en oppsving, men er likevel bare det tredje mest populære reisemålet hos oss. I motsetning til Bulgaria, der sesongen er veldig kort, tilbys turer til Mallorca helt fram til midten av september, forklarer hun.

Bestiller tidlig

Selv om du kan være heldig å sikre deg en billig sydentur i siste liten, er det en grunn til at mange bestiller årets sommerferie allerede i januar, eller allerede rundt juletider året før.

- Det skal være billig å bestille tidlig, ettersom det gir reiseselskapene større forutsigbarhet i planleggingen. Som regel lønner det seg derfor å bestille sydentur så langt tid i forveien. Etter dette øker prisene utover våren. Har du litt is i magen kan det likevel være mulig å komme over gode tilbud, påpeker Rochmann.

Et raskt søk over ledige turer, viser at Apollo ennå har ledig plass på de fleste avgangene til Kreta og Mallorca.

- Unntaket er 21. juni., da er det kun fire ledige seter på toukersturer til Kreta, mens det uka etter kun er tre ledige plasser, sier Rochmann, før hun legger til:

- Når det gjelder Mallorca ser vi samme tendens, men der er det så å si fullt både kommende helg og uka etter på toukersturer.

Mye ledig til Tyrkia

Hos Star Tour er det lite å velge i for dem som vil til Kreta, mens Tyrkia har mange ledige avganger.

- Bortsett fra 10. juli og 14. august, er det få ledige plasser til Kreta, mens vi stort sett har ledig på alle avgangene til Tyrkia, bortsett fra på toukersturer 14. juni og 21. juni, påpeker reisekonsulenten.

Også Ving har langt flere ledige turer til Tyrkia sammenlignet med Kreta.

- Til Kreta er det få ledige plasser, bortsett fra toukersturer 10. juli, 14. august og 21. august. Sistnevnte dato er det også en del ledige enukersturer til Kreta, opplyser Rochmann.

- Til Tyrkia er det mer ledig, bortsett fra toukersturene i juni og første helga i juli som nå stort sett er fulle.

Dyrere i skoleferien

Også hos Ticket Feriereiser begynner utvalget på sydenturer i sommer å tynnes noe ut.

- Utvalget er ikke så veldig stort, men man kommer seg alltids på tur fortsatt, påpeker Carina Sørensen, salgsleder hos Ticket Feriereiser.

Særlig dersom du har tenkt deg på tur allerede til helga, begynner det å haste med å bestille reise.

- Da har vi for eksempel kun fem ledige plasser igjen på enukersturer til Mallorca, mens det er seks ledige plasser dersom du skal være borte i to uker. Til Kreta har vi bare fire plasser igjen nå på ukesturer, mens det er fullt på toukersturer, forteller Sørensen.

Hos Ticket Feriereiser utmerker både Kreta og Mallorca seg som populære reisemål blant tromsøværinger. De aller fleste ønsker å reise mens skolene har ferie, noe som merkes på prisene.

- Når skolene er ferdig, skjer det et prishopp. Et godt eksempel på dette er at du kan få en ukestur til Alcudia for 2.698 kroner per person med avreise 14. juni. To uker senere koster samme ukestur til samme hotell 7.748 kroner, forklarer Sørensen.

Om det vil være mulig å gjøre et priskupp på sydentur utover sommeren, kommer mye an på været her hjemme.

- Får vi slikt vær fremover som det vi har nå, betyr det dårligere tider for oss og billige billetter for våre kunder, og motsatt, påpeker hun.