Torsdag vedtok byrådet å bruke 500.000 kroner på utarbeidelse av ny eierstrategi for Troms Kraft som kommunen eier 40 prosent av. Fylkestinget vedtok tidligere i oktober det samme uten at fylkespolitikerne fikk vite hva det ville koste.

Har ikke kunnskap

Med fylkeskommunens eierandel på 60 prosent i Troms Kraft, blir fylkeskommunens kostnader 750.000 kroner. Det reagerer fylkestingsrepresentant og kommunestyrerepresentant for Rødt, Jens Ingvald Olsen på.

– Nå først blir prisen synliggjort. Mange vil nok få seg et sjokk når de ser hva det vil koste, sier Olsen.

«For å ivareta sin rolle som eier på best mulig måte vil Tromsø kommune sammen med Troms fylkeskommune utrede hvilke mulige alternativer som foreligger innenfor eierskapsutøvelsen. Bistand til å utarbeide en ny eierstrategi må hentes eksternt da et slikt arbeid krever fagkunnskap om kraftmarkedet som eierne selv ikke innehar», heter det i saksfremlegget til byrådet.

Lage eierstrategi selv

Rødt-politikeren er meget kritisk til at arbeidet med å meisle ut ny eierstrategi settes ut til eksterne konsulenter.

– Dette harmonerer ikke med det byrådsleder Øyvind Hilmarsen sier om at eierne skal legge strategien. Når det skal settes bort til konsulenter, betyr det at eierne ikke har kompetanse. Hvis ikke eierne vet hva de skal med selskapet, og må hente inn konsulenter for å finnet det ut, er eierne inkompetente.

– Hva er alternativet, mener du?

– Dersom eierne gir inntrykk av klare mål med Troms Kraft, må de lage eierstrategien selv.

Arguement for salg

Fylkesrådsleder Line Fusdahl (Høyre) tilbakeviser kritikken. Hun mener at dersom fylkeskommunen skulle sitte på all juridisk og kraftrelatert kompetanse, ville de vært overadministrert.

– Vi må ha basis i kompetanse og kunnskap om denne type kompliserte selskap for å fatte riktige beslutninger, sier Fusdahl.

Olsen frykter at konsulentrapporten kan brukes til å kvitte seg med Troms Kraft.

– Med Høyre og Frp ved roret er det en fare for at de vil selge. Da kan de begrunne det ved å vise til en uavhengig, faglig vurdering.

Målsettingen er at ny eierstrategi vedtas av kommunestyret sommeren 2015.