Pål Andreassen fra Nittedal ankom Tromsø i går ettermiddag. Han har så langt tilbrakt 80 dager og tilbakelagt 385 mil på sykkelsetet i sommer. Formålet er å holde foredrag hvor han drøfter problematikken rundt sykelig overvekt – et problem han vet alt om. Selv veide han 185 kilo for bare fire år siden.

– Noe av det verste med det å være sykelig overvektig er den sosiale angsten. Jeg har jobbet 10–12 timer hver dag i veldig mange år bare for å slippe å være sosial, forteller 57-åringen som er utdannet elektroingeniør.

Les også: "Tine (41) søker menn"

Han sammenligner det å være overvektig med å være alkoholiker eller narkoman. I likhet med disse plagene hevder Andreassen at det kun er en dramatisk livsstilsendring som kan hjelpe deg å overkomme problemene.

Mental prosess

– De første to årene var det 100 prosent fokus på kosthold og trening. Og når du først har kommet ned, er det ikke bare bare å holde seg heller. Derfor sier jeg ofte at alt handler om det som sitter i hodet, og det å være klar over grunnen til at man overspiser, hevder han.

Les også: "Syklet fra nord til sør"

For Andreassen selv var det en lang prosess å finne ut av akkurat det. Han forteller om personlige problemer som går tilbake til barndommen, og et ungdomsliv som utviklet seg til å dreie seg utelukkende om alkohol. For ham ble det en måte å unnslippe den sosiale angsten.

Smerte og blodslit

– Det langsiktige perspektivet er noe som jeg synes mangler i den offentlige debatten om sykelig overvekt. Legene, psykologene og forskerne snakker liksom om det i fem sekunder – og så er det videre til neste sak. Men et av de største problemene er at bare 3 prosent av dem som klarer vektreduksjon, faktisk klarer å holde seg nede i vekt, slår Andreassen fast

Les også: "Nå skal han bli sexy til jul"

Selv om den fysiske formen er noe helt annet enn det den var for fire år siden, er det ingenting som kommer gratis. 57-åringen forteller at hvert eneste tråkk på pedalene har kostet ham smerte og blodslit denne sommeren.

– Knærne mine er ikke hva de en gang var, og jeg bruker å spøke med at jeg bruker opp de siste 25 prosentene de har på denne turen. Men det er ikke så langt unna sannheten.