I 2011 sto Christine Karlsen fram på Senioruniversitetet i Tromsø og fortalte om sin vei fra å bli Peter til Christine. Den tidligere rørleggeren har vært åpen om sin vei fra å være mann til å bli kvinne. Nå er Christine ferdig operert og allerede førstkommende mandag starter dokumentarserien ”Født i feil kropp” på TV 2, regissert av Petter Vennerød. Her møter vi 14 personer i alderen 8 til 70 år, som er i forskjellige stadier i prosessen som kalles ”å bekrefte sitt kjønn”. En av disse er Christine Karlsen fra Tromsø.

– Det er en veldig informativ serie, samtidig som det er ”feel good”. Det er viktig å sette akkurat et slikt fokus på dette temaet, ettersom det er veldig lite informasjon der ute, sier Karlsen.

Utleverende

Gjennom serien følger vi Karlsen på vei fra Tromsø til Oslo med flyttelasset sitt. På veien sørover forteller sin åpenhjertige historie.

– Jeg tror serier som dette kan være med å få ut informasjon til både eldre og yngre som selv er i en slik situasjon. Her får man blant annet se hvor tidlig man blir klar over at man selv føler seg født i feil kropp. Nå har heldigvis samfunnet endret seg, og det er litt lettere å være seg selv.

– Hva tenkte du da fikk forespørselen?

– Det er jo et veldig utleverende program, og jeg var selvfølgelig litt usikker først. Petter Vennerød spurte meg på et julebord arrangert av HBRS (Harry Benjamin ressurssenter, red.anm.) som arbeider for mennesker med transseksualisme.

Profesjonelt

Etter samtalen med Vennerød fikk hun inntrykk av dette var både en profesjonell og saklig dokumentar.

– Jeg har ikke sett så mye ennå, for jeg er ikke med før i fjerde og femte episode, men det virket veldig bra. Jeg ble jo fulgt veldig tett av en kameramann, så det blir nok veldig nært, men de involverte har vært seriøse hele veien, så jeg er sikker på at det blir bra, sier Karlsen.

Hun håper at reaksjonene etter programmet blir positive.

– Folk reagerer jo forskjellig, men de andre gangene jeg har stått fram i offentligheten eller i media har jeg stort sett fått positiv tilbakemelding. Men jeg er jo fra Nord-Norge, så ingenting blir jo lagt imellom.

Bedre i Oslo

Nå bor Karlsen i Oslo, og her kommer hun til å bli.

– Det er veldig annerledes å bo i Oslo enn i Tromsø. I Tromsø er det et veldig kompakt samfunn, og det var vanskelig for dem rundt meg å omstille seg til den personen jeg egentlig er, men desto lettere å forholde seg til den jeg var før hvor jeg holdt en fasade. Jeg var jo i håndverkerbransjen, og det var spesielt vanskelig for dem, sier Tromsø-kvinnen.

I Oslo jobber hun på et grossistkontor og er tilbake i rørbransjen.

– Her har jeg fått starte med blanke ark, og de som kjenner meg, kjenner meg som den er nå, så her blir jeg nok værende.

Christine Karlsen skal fra neste mandag av fortelle sin historie i dokumentaren ”Født i feil kropp”. Foto: Ronald Johansen