Natt til onsdag gjennomførte 17 aksjonister en ny blokade mot Nor Lines i Tromsø.

I desember gikk havnearbeiderne i Tromsø ut i sympatistreik for å støtte boikotten av Risvika terminal ved Stavanger.

Kjernen i konflikten er at Risavika nekter å undertegne en tariffavtale som gir havnearbeiderne fortrinnsrett til det arbeidet som er på havna.

I natt var det hurtigruteskipet M/S "Nordlys" som ble blokkert.

- Det var 17 personer som blokkerte Hurtigruta slik at de ikke fikk lastet, bekrefter operasjonsleder Steinar Gudmundsen i Troms Politidistrikt.

- Vi påla dem å forlate stedet, ettersom de hindret lovlig aktivitet, og de som ikke etterkom dette vil få et forelegg, legger han til.

Aksjonistene gjennomførte blokaden frem til M/S "Nordlys" gikk fra kai kl 01.30.

- Politiet kom veldig fort til stedet og kom fort frem til at vi måtte fjerne oss fra stedet. Det ønsket vi ikke å gjøre, og da tok de kontakt med stasjonen. De sa at vi ville bli arrestert, ettersom de mente vi var på privat område. Det mente vi var feil. Seinere hadde de ikke kapasitet til å innbringe oss. De tok personalia og dro, forteller Geir Ingebrigtsen, leder for Tromsø Havne og Transportarbeiderforening.

Dette er saken:

* Etter godkjennelse fra LO, tok Norsk Transportarbeiderforbund den 8. mars ut Tromsø havne – og Transportarbeiderforening i sympatistreik med blokaden av Risavika Havn i Stavanger. Dette fordi  havnearbeiderne der kjempert for en tariffavtale.

* Kort tid etterpå tilspisset konflikten seg, da NHO svarte med et åpent brev til alle sine medlemsbedrifter hvor de oppfordret til bruk av egne ansatte til losse – og lastearbeidet.

* Ved Tromsø havn gjorde dette at Nor Lines tok i bruk andre arbeidere til å gjøre lossearbeid. Disse mener Tromsø havne – og Transportarbeiderforening er streikebrytere. Derfor har de gjennomført flere blokader ved havnen for å hindre at disse får gjort arbeidet sitt.

* Nor Lines ba retten om å legge ned en forføyning mot Norsk Transportarbeiderforbund, samt flere av personene som har vært involvert i aksjonene, for å forhindre fremtidige blokader. I Nord-Troms tingrett ble det den 22. mai konkludert med at de anklagde fikk et forbud mot å "tilskynde eller ta del i kommende og varslede fysiske blokader av Nor Lines".