Prøven ble tatt etter at en passasjer ble syk under reise med skipet og i ettertid fikk konstatert legionellasmitte på et sykehus i Tyskland.

-  Vi ble i slutten av juli kontaktet av en passasjer som ble syk og tok da rutinemessige prøver fra hele skipet. Det ble kun funnet spor av legionellasmitte på passasjerens lugar, sier Anne Marit Bjørnflaten, kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten ASA

Tar hendelsen alvorlig

Det er foreløpig ikke bekreftet om det er sammenheng mellom passasjerens sykdom og prøvens legionellabakterie.

- Vi tar dette alvorlig og har skjerpet inn rutinene. Vi har tatt prøver fra de andre skipene, uten foreløpige funn av legionella på disse. Vi har desinfisert alle tappepunkter på skipet, som dusj og kraner,  og har så langt ikke funnet flere spor.

Aldri skjedd før

Bjørnflaten sier de følger opp saken tett.

- Vi samarbeider tett med Labora i Bodø og følger alle instrukser fra dem og Folkehelseinstituttet. Det er viktig å understreke at det er helt trygt å reise med oss.

- Har det tidligere blitt funnet legionella på Hurtigrutens skip?

- Jeg kjenner ikke til tidligere tilfeller av legionellafunn på Hurtigruteskip, sier Bjørnflaten.

Folkehelseinstituttet undersøker

Folkehelseinstituttet arbeider med å undersøke om det dreier seg om samme legionellastamme.

- Legionellabakterier kan forårsake legionærsykdom, en alvorlig lungebetennelse, og Pontiacfeber, en som regel mild influensalignende sykdom, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Trude Arnesen, kjente ikke til saken da iTromsø tok kontakt med henne onsdag ettermiddag.

- Dette er ikke varslet om til meg, sannsynligvis har det blitt sendt rett til laboratoriet, så jeg kjenner ikke til saken, forklarer hun.

Kan forhindres

Arnesen påpeker at det for dusjanlegg og lignende som omfatter en større mengde mennesker, finnes en del rutiner som skal følges for å unngå at det vokser fram smittefarlige legionellabakterier.

- Tyder funnet ved MS "Finnmarken" på at disse rutinene ikke har blitt fulgt?

- Det fins måter å forhindre fremveksten av legionella, men om disse rutinene har blitt fulgt i dette tilfeller kan jeg ikke si noe om, påpeker overlegen.

Ifølge statistikk fra Folkehelseinstituttet ble det i fjor registrert 40 tilfeller av legionærsyke i Norge.