I sommer har 20 arkeologer jobbet på området som graves ut på Tønsnes.

Tønsnes er å regne som selveste ”Ur-Tromsø” – her har det ferdes og bodd folk helt siden eldre steinalder for over 10.000 år siden. det har vært gjennomført flere runder med utgraving i området, og det er gjort mer enn 1.000 funn.

Les også: Nye store utgravninger på Tønsnes.

I slutten av juni startet det nye prosjektet, som skulle vare i ni uker, og i år har utgravningene vært konsentrert til sørsiden av neset.

- Denne gangen har vi sett mer rester etter bosettingen enn tidligere. Funnene har vært veldig eksklusive og nye - vi har funnet ting vi aldri har sett før. Det unike med Tromsøregionen er at vi har visst lite om den, og det vi får ut nå er 100 prosent ny kunnskap, forteller prosjektleder Ingrid Sommerseth.

Les også: Graver etter det originale Tromsø.

Totalbudsjettet på prosjektet var på vel 8 millioner kroner.

- Vi har vært veldig heldig med været, og dette har vært den kanskje fineste feltsesongen på mange år værmessig. Nå gjør vi oss helt ferdig med denne delen av Tønsnes, men på et seinere tidspunkt skal vi starte en fase tre. Det vil alltid ligge ting igjen, vi har jo tross alt "bare" åpnet 7500 kvm.

På lørdag inviterer Tromsø museum til åpen dag i utgravningsområdet. Her har de funnet pilspisser, og skiferredskaper som er 4000-6000 år gamle, og flere av redskapene har de ikke tidligere sett.

Les også: Graver ut 10.000 år gammel boplass.

I tillegg er det funnet spor etter tufter og husstrukturer.

Det største funnet i år er allikevel en gravhaug fra steinalderen.

- Vi skal vise fram feltet, og det er satt av et større felt der folk kan få grave selv sammen med oss. I tillegg blir det kokt mat i ei kokegrop og det skal være bueskyting. Vi håper folk skal få en opplevelse av landskapet slik det en gang har vært brukt.