I et møte i Narvik ble det vedtatt at den politiske toppledelsen i Troms, Finnmark og Nordland etablerer Nordnorsk Råd.

- Jeg tror dette iniativet kan bidra til å sette fokus på hvor viktig Nord-Norge er for utviklingen av Norge nasjonalt. Gjennom dette samarbeidet kan vi tydeliggjøre hva Nord-Norge er, og hva vi som region kan tilføre Norge, sier fylkesrådsleder Line Fusdahl til iTromsø.

Hensikten er å samordne, styrke og fremme saker av felles betydning for landsdelen. Fylkesrådslederen mener dette er noe man har savnet i Nord-Norge, og nevner byggingen av E39 som et eksempel til etterfølgelse.

- Det har vært slik at i de sakene de tre nordligste fylkene ikke har klart å vise at de er enige, har de ofte blitt forbigått. Man ser jo at det satses tungt der de klarer å stå sammen og viser at de trekker i samme retning. Byggingen av E39 på Vestlandet  er et eksempel på dette, påpeker Fusdahl.

I den første fasen blir det fylkesrådleder i Nordland, Tomas Norvoll som skal lede arbeidet i samarbeidsorganet.

- Dette er et forpliktende politisk samarbeidsorgan. Fra dette organet skal felles interesser samordnes og fremmes, sier Norvoll i en pressemelding.

De tre fylkestoppene er enige om viktigheten av at de nordligste fylkene samarbeider for å oppnå sine politiske mål. Fusdahl trekker fram samferdsel, regionalpolitikk og videregående skole som områder hvor de spesielt ønsker å samarbeide tettere.

- En av de viktigste sakene for alle tre fylkene er at vi har en E6 som fungerer bra. Det er også viktig at vi har gode tilførselsveier til E6. Dette er noe som særlig berører eksporten til fylkene, og da blir det viktig at vi får et samlet utspill, hevder fylkesrådslederen for Troms.

De tre fylkene har allerede et omfattende samarbeid, som blant annet innebefatter et felles kontor i Brüssel og samarbeid i forbindelse med barentssekretariatet. Fusdahl ønsker imidlertid å understreke at det nye samarbeidet ikke innebærer noen nyetablering av adminstrativt byråkrati, og at det dermed ikke er noe som vil blir gjort på skattebetalernes regning.

- Det er ikke noen ny stor organisasjon som blir etablert på siden av fylkeskommunene. Dette handler i store trekk om å samordne den administrative kompetansen som vi allerede besitter, avslutter Fusdahl.