Etter at en to måneder lang avstemningsrunde er avsluttet står følgende tre kandidater igjen:

Olav Øygard - prost i Alta prostiHerborg Oline Finnset - domprost i TromsøHans Arne Akerø - seksjonssjef i Kirkerådet

Dermed har fem kandidater blitt til tre. Stig Rune Lægdene og Elisabet Yrwing Guthus fikk henholdsvis 14 og syv prosent av stemmene og er ute av dansen. Listen over kandidatene var i utgangspunktet på rundt 40 navn.

I følge nettstedet til Den Norske Kirkes nettsted kirken.no var det Øygard som fikk flest stemmer - 30,29 prosent. Finnset lå like bak med 26,47 prosent mens Akerø fikk knapt 20 prosent av stemmene.

24. september

Blant de som har avgitt stemmer er menighetsrådene i Nord-Hålogaland bispedømme, prester i offentlig kirkelig stilling i Nord-Hålogaland bispedømme og prostene i de øvrige bispedømmene - tilsammen 238 stemmeberettigede instanser.

24. september tilsetter Kirkerådet Per Oskar Kjølaas' etterfølger. Nå skal Kirkerådet sende resultatet av avstemningen til alle biskopene og til Nord-Hålogaland bispedømmeråd. De skal si hvem de anser som mest skikket til å bli ny biskop.

Avskjed

Biskop Per Oskar Kjølaas avslutter forøvrig sin tjeneste som biskop allerede 31. august. Søndagen før, 24. august, er det avskjedsgudstjeneste i Tromsø domkirke - med mottakelse for inviterte gjester på Rica Ishavshotell etterpå.

Ifølge en pressemelding fra Nord-Hålogaland bispedømmeråd vil både fylkesmann og lokale politikere være til stede, i tillegg til blant andre preses og Kirkerådets leder.

GÅR AV: Etter ti år som biskop gir Per Oskar Kjølaas stafettpinnen videre i september. Foto: ESKIL WIE