I disse eksamenslokalene ble omtrent 50 studenter plassert til skolestart. Der sover studentene i klasserom på madrasser på gulvet. På ”kjøkkenet” lager de mat med mikrobølgeovner og vannkokere, og dusj finnes ikke i bygget. Dusje må de gjøre i Kraft-hallen eller på universitetet.

– Vi dusjer på handikap-toalettene på universitetet, forteller Caroline Brüel fra Danmark.

Flere har dratt

Flere studenter har flyttet fra eksamenslokalene. Noen har funnet seg plass hos venner, på hotell og noen har valgt å reise hjem. Studentene iTromsø møtte i går kveld fortalte at dette var ikke hva de forventet.

– Vi fikk en nøkkel, og ble bedt om å dra hit. Da fikk vi beskjed om å ta en madrass og velge et rom, forteller Arthana Asokumar, en norsk student.

De forteller at de fikk informasjon på forhånd om at det ville bli separate rom for kvinner og menn. Slik ble det ikke. Og uten tilgang på internett i bygget er det ikke lett for studentene å finne seg et nytt sted å bo. De fleste av dem skal bare være i Tromsø i ett semester, og ser på det som umulig å leie på privatmarkedet.

– Vi står på venteliste for plass i studentboliger. Men vi vet ikke når og om vi vil få plass, forteller Andreas Madsen fra Danmark.

Sov på gulvet

– En stund hadde vi ikke flere madrasser, og noen måtte sove på gulvet og i sofaer, forteller Arthana Asokumar.

Og med vanskelige boforhold reagerer studentene også på advarsler fra Studentsamskipnaden.

– Vi fant et kjøkken med ovn, og tok i bruk det. Da fikk vi beskjed om at hvis vi gjorde det igjen ville vi bli kastet ut, forteller gjengen.

Etter det ble døren til kjøkkenet låst. Det samme skjedde da noen brukte en kran på et toalett til å dusje.

– Ikke et hotell

Hans Petter Kvaal, administrerende direktør ved studentsamskipnaden, mener Åsgård er et greit tilbud til studenter som står uten bolig når de ankommer Tromsø.

– Det er ikke et hotellrom, det er ikke en plass man skal være over lengre tid, forteller Kvaal.

Han påpeker at Åsgård er et botilbud de har tatt i bruk i flere år, men han syns det er synd hvis det er slik at studenter flytter på grunn av boforholdene.

- Jeg kjenner ikke til at noen har flyttet på grunn av overnattingsmulighetene. Hvis det stemmer, så syns jeg det er trasig, sier han.

På dette ”kjøkkenet” lager omtrent 30 studenter mat med vannkokere og mikrobølgeovner. Avbildet er Bjørn Madsen (fra venstre), Adrian Zgiet, Arthana Asokumar, Vebjørn Mietinen, Janick Fingerein, Caroline Brüel og Timo Ilo. Begge foto: Pia Engman Foto: Pia Engman
Den finske studenten Timo Ilo valgte å bygge sitt eget rom med bord for å få et snev av privatliv. Foto: Pia Engman