Og når man kombinerer de to fenomenene får man gjerne noen av årets store matopplevelser.

Selv er jeg patologisk kantarellplukker så etter gode år kan jeg ha halve fryseren full av ”skogens gull”. Jeg er imidlertid ikke så flink til å variere bruken av soppen – det blir gjerne finnebiff eller smørsteking det går i. Eller gratinert toast.

Ingenting feil i det, dog – i hvert fall ikke om man kan følge oppskriften til min svenske bestemor Ingrid på klassisk kantarelltoast.

Oppskrift på lam? Bææære lekkert!

Jeg pleier å kjøpe Wästerbottenost når jeg er i Sverige, for den passer veldig godt som gratineringsost. Man kan imidlertid bruke en blanding av Jarlsberg og parmesan i stedet.

Kantarelltoast

4 skiver lyst brød – gjerne landbrød med sammalt hvete

25–50 gr godt smør

Brødskivene stekes i smøret slik at de blir sprø og fine på begge sider. Ikke være gjerrig på smøret!

1 liter rensede kantareller

2 ss smør

1/2 dl fløte

salt, pepper (ev. timian)

2 dl revet ost

3 ss hakket persille

Varm nesten alt smøret godt i panne før du legger i soppen. La soppen surre til den er tørr og begynner å ”kneppe”. Legg i resten av smøret og rør rundt. Hell i fløten og la den koke inn i soppen.

Dekk hver brødskive med en solid klatt kantareller, strø over ost og persille.

Gratiner i ovn i 200 grader i cirka 10 minutter – til osten er smeltet og har fått en fin skorpe.

Forstsatt grillsugen? - Alt kan grilles!

”Høst-minstrone”

En minestronesuppe er en italiensk klassiker som det finnes utallige oppskrifter på. Denne lager jeg med ingefær, hvitløk og pepperrot for å få litt friskhet og ”sting”.

1 stor gulrot – hakkes

3 poteter – hakkes

1/2 løk – finhakkes

1–2 fedd hvitløk – knuses

1 cm ingefær – finhakkes

6 dl grønnsakskraft – bruk gjerne terning

Fres alt sammen i olivenolje i en gryte. La surre i tre-fire minutter til løken har fått litt farge og glans. Hell over kraft.

1/2 dl risoni-pasta (eller små makaroni)

200 gr kokte hvite bønner

5 cm grønn purre – strimlet

1 ts. knust pepperrot

Legg opp i suppa og la det hele surre til pastaen og grønnsakene er ferdige.

Mere grønnsaker? Rød-grønt godt

Jeg serverer mørk tsjekkisk pils til måltidet, men en god rødvin fra Piemonte – eks. vis en Barbera eller Barbaresco tror jeg vil passe utmerket.

Vel bekomme!