Det mener påtalemyndigheten, som nå har forkynt tiltalebeslutningen mot den 43 år gamle drapsmannen.

Av tiltalen, som er tatt ut etter Riksadvokatens ordre, fremgår det at påtalemyndigheten mener tiltalte var psykotisk da han på morgenen julaften i fjor slo Hansen flere ganger i hodet med rørtangen. Slagene førte til at drapsofferet fikk flere knusninger i hodeskallen og ble påført store hjerneskader.

Ifølge tiltalen døde Hansen umiddelbart av skadene.

– Fare for gjentakelse

Den tiltale tromsømannen har tilstått drapet, men nektet straffskyld. 43-åringen er i dag under psykiatrisk behandling.

Les også: Erkjenner dødsvold

Begge de oppnevnte rettspsykiatrisk sakkyndige i drapssaken har konkludert med at drapstiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet, noe også Riksadvokaten har lagt til grunn i tiltalen.

– Aktoratet bestrider ikke konklusjonen til de sakkyndige, opplyser førstestatsadvokat Lars Fause til itromso.no.

Etter norsk straffelov kan ikke personer som begår forbrytelser i psykotisk tilstand straffes. Påtalemyndigheten står i slike tilfeller overfor to valg: Enten å legge bort saken – eller å be domstolen gjennom dom å pålegge psykiatrisk behandling av gjerningsmannen i minst tre år.

Førstestatsadvokat Fause bekrefter at årsaken til at påtalemyndigheten går til retten med påstand om dom på tvunget psykisk helsevern i denne saken, er at man anser faren som nærliggende for at tiltalte på nytt vil begå en alvorlig forbrytelse.

– Ja, en absolutt forutsetning for dom på overføring til tvunget psykisk helsevern er at det foreligger en kvalifisert fare for gjentakelse, opplyser Fause.

Sak mot samboeren henlagt

Når saken kommer opp for Nord-Troms tingrett – trolig i løpet av høsten – vil aktoratet etter planen føre fem vitner: den første politimannen på åstedet, to kriminalteknikere, tiltaltes samboer samt en slektning. I tillegg vil patologen og de rettspsykiatriske sakkyndige uttale seg i tingretten.

– Selv om hovedtemaet for retten blir spørsmålet om overføring til tvunget psykisk helsevern, vil også opptakten til drapet og selve hendelsesforløpet stå sentralt, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

Les også: Var psykotisk

Etter ordre fra Riksadvokaten er saken mot 43-åringens samboer, datteren til Asbjørn Marelius Hansen, nå formelt henlagt som intet straffbart forhold – noe som er i tråd med politiets innstilling.

– Det er aktoratets oppfatning at kvinnen ikke hadde noe med drapssaken å gjøre, sier førstestatsadvokat Lars Fause.

Les også: Vil henlegge drapssiktelse

Ikke overrasket

43-åringens forsvarer, advokat Ken Olav Warth, opplyser at han ikke har fått snakket med sin klient etter at tiltalen ble forkynt.

– Men innholdet i tiltalen kommer ikke overraskende. Det ble signalisert tidlig fra påtalemyndigheten, gitt utfallet av rapporten fra de rettspsykiatriske sakkyndige, sier advokat Warth.

Spesialenheten for politisaker ble koblet inn i saken i kjølvannet av drapet, men valgte etter kort tids behandling å ikke etterforske tromsøpolitiet.

Les også: Spesialenheten henlegger sak mot Tromsø-politiet

DREPT: Asbjørn Marelius Hansen. Foto: Martin Hauken Johannessen/Framtid i nord
Førstestatsadvokat Lars Fause frykter at den drapstiltalte vil kunne begå nye alvorlige lovbrudd. Foto: Tom Benjaminsen