Etter en lang sommerferie er studiestart like rundt hjørnet. Det betyr tilbake på skolebenken, nesen i bøkene og kanskje en noe tynnere lommebok.

Fra Lånekassen kan studenter ved høyere utdanning få utbetalt inntil 48.925 kroner i basisstøtte per semester.

– Et viktig økonomiråd er å jobbe ved siden av studiene, om mulig. Men man må passe på at det ikke går på bekostning av studiene. Så må man huske å fordele storstipendet utover hele semesteret, ikke bruke opp alt på en gang, sier Linda Tofteng Eliassen, avdelingsleder for personmarked i Sparebanken Nord-Norge.

Bevisst på pengebruk

Silje Aasjord Olsen (20) fra Steigen er student i Tromsø. Hun har deltidsjobb ved siden av studiene.

– Jeg tenker jo over økonomien hver gang jeg bruker penger. Det kan hende jeg fortsatt blir overrasket over hvor dyrt ting kan være.

Olsen sier hun er bevisst på egen pengebruk og har noen enkle forholdsregler hun selv følger.

– Jeg lager handleliste før jeg skal på butikken, baker og lager mat selv, og jeg deler noen av utgiftene med kjæresten, forteller hun.

Ekspertens beste tips:

  1. Lag et budsjett. Ved å lage et månedsbudsjett vil du få bedre kontroll på utgiftene dine, også de unødvendige utgiftene. Med budsjett er det lettere å ta økonomiske valg og se hvordan en utgift vil gå på bekostning av noe annet.

  2. Ha formålskontoer. I nettbank kan du opprette så mange kontoer du vil og kalle dem navn, som f.eks. budsjettkonto, bufferkonto, matkonto og feriekonto.

  3. Planlegg innkjøp og måltider. Invester i en fryseboks, kjøp store kvanta og smør matpakke.

  4. Søk om maksimalt studielån. Som en tommelfingerregel bør du ikke ta opp mer enn nødvendig, men flertallet vil trenge å ta opp hele lånet.

  5. Søk om finansiell støtte, legater og stipend. Sjekk ut nettsiden legathandboken.no.

  6. Hvis du har jobb, hold deg under lånekassens inntektsgrense. Denne er per 2014 151.216 kroner og i 2015 162.769 kroner.

  7. Bo sammen med andre. Slik deler dere på utgifter som strøm, internett og vann.

  8. Bruk studentrabatter. StudentTorget har en god oversikt på nettet.

  9. Kjøp pensumbøker brukt eller bruk biblioteket. Pensumbøker er et stort sluk i studentøkonomien.

  10. Pass på at du er forsikret, med for eksempel innboforsikring og reiseforsikring. Uforutsette ting kan velte en økonomi og forsikring er en billig løsning for at andre dekker en plutselig høy utgift.

  11. Bruk pengene dine smart. Se på priser og tilbud, handle brukt, kjør kollektivtransport eller gå og spar penger der du kan.

  12. Opprett en BSU-konto. Å spare selv kan være vanskelig i studietiden, men ønsk deg pengegaver til jul og bursdag inn på denne kontoen. Den blir nyttig når boligkjøp står for tur.

  13. Ta skattefrie småjobber. Som student kan tjene inntil 4 000 kroner per arbeidsgiver i året på småjobber som barnepass eller husvask.

  14. Se om du har rett på andre typer stipend/lån i tillegg til basisstøtte, som reisestipend, forsørgerstipend og lån til skolepenger.

  15. Vær forsiktig med bruk av kredittkort. De har ofte dyre renter og du kan fort havne bakpå hvis du ikke får betalt regningene i tide.

  16. Hvis du begynner å miste kontroll, ta kontakt med banken for hjelp.

(Kilde: DnB, Sparebank1 Nord-Norge, Forbrukerrådet, Nordea, Lånekassen)