Ramfjord: – Når jeg i avisen ser at byggesakssjefen ikke vil vike en tomme i byggetvisten i Hagaveien på Sør-Tromsøya, konstaterer jeg at det ikke gjelder i konflikten jeg har med min nabo. Det gjør meg forbannet at forskjellsbehandlingen er så stor. Derfor etterlyser jeg en mer enhetlig holdning fra kommunens side, sier Berglund.

TK-støtte

Ramfjordingen får full støtte fra blant andre Troms Kraft. Prosjektleder for strømnettet, Stein Arne Lotre, sier at høyspentledningen som går over eiendommene til Berglund og Tårnes Guttormsen ikke ble tatt hensyn til da garasjeutvidelsen ble godkjent.

Les også: "Nok en renovering"

– Vi snakker om strømførende ledninger på 22.000 volt. Skal det bygges noe i nær tilknytning, skal avstanden mellom møne og ledning være minst fem meter. Det er ikke tilfelle i denne saken hvor avstanden er under 3,5 meter, slår Lotre fast.

Ikke godkjent

– Troms Kraft ville sånn sett aldri godkjent en forespørsel fra kommunen. Derfor har byggesaksseksjonen akseptert dispensasjonssøknaden på feil grunnlag, slår Stein Arne Lotre fast.

Les også: "Dette huset ble 85 cm for høy"

Cato Berglund forteller at da han søkte om å bygge sin garasje, måtte han bygge flatt tak for ikke å komme i konflikt med høyspentledningen.

– Ett år etter konstaterer jeg at naboen får kommunens velsignelse til å gjøre – nær sagt – hva som helst.

Utvidet

I sin klage til kommunen og fylkesmannen poengterer Berglund at byggegrensen er overskredet med 3–4 meter, at garasjen er en meter høyere enn innmeldt og at begrepet carport ikke lenger gjelder på grunn av byggemåten.

– Dessuten sitter jeg med det inntrykk at naboens garasjeanlegg fremstår som et næringsbygg på grunn av maskinparken selskapet hans eier. En slik virksomhet er uheldig i et rolig boligfelt og det burde kommunen ha skjønt, mener Berglund.

Arvet eiendommen

Berglund forteller at han arvet eiendommen i Ramfjord og at han i 2004 – etter et lengre samarbeid med kommunen – åpnet for et 20-tall boliger i feltet.

– Derfor er det sterkt beklagelig at enkelte tar seg til rette og får aksept for det. Det håper jeg fylkesmannen gjør noe med slik at forholdene igjen kan normaliseres, sier Cato Berglund.

– Har fått min dispensasjon

Eirik Tårnes Guttormsen viser til at han har fått sin dispensasjon av kommunen.

– Dette er en uheldig krangel som har pågått i over to år. Når det i ettertid påpekes at jeg har bygd ulovlig, vil jeg understreke at byggesaksseksjonen ga meg medhold da tvisten oppsto.

Avventer

Jurist hos byggesak, Frank Bjørkum, sier at han kjenner saken, men at han ikke vil kommentere den mens fylkesmannen har den til behandling.

Cato Berglund presiserer at veien forbi eiendommene er i hans eie, men driftes av en velforening.

– Garasjeutvidelsen har også påvirket veien og hindrer en forsvarlig utsikt ved utkjøring – spesielt i vinterhalvåret, konstaterer Berglund.

trafikkfarlig: Cato Berglund mener utvidelsen av garasjen hindrer en forsvarlig utkjøring fra eiendommen hans. Foto: Ronald Johansen