Sigmund Johansen har i alle år betalt for feiing av pipa hjemme i Andersdalen, men da feieren kom i fjor, ble det klart at den tjenesten ville han ikke utføre.

– Han mente jeg måtte ha stige på taket, og nektet å gå opp. Det kunne jeg ikke forstå, for taket er jo flatt, sier Johansen.

Bolighuset har riktignok en svak helning på under 12 grader, men ifølge Johansen er det i henhold til byggeforeskriften å regne som flatt.

– Man kan spasere rett bort til pipa og stikke svisken oppi. Dette taket er så flatt at man kan danse på det, og om vinteren måker jeg det selv, sier Johansen.

Nekter å betale

Da 71-åringen fikk regning fra kommunen for feiing, var begeret fullt. Han nekter å betale, og har i et brev gitt kommunen klar beskjed om det.

- Det er ikke det at jeg ikke har råd, men det er av prinsipp. Skorsteinen har jeg selv feid, og jeg betaler ikke for en tjeneste jeg ikke får, sier han.

Da feieren nektet, tok han nemlig saken i egne hender. Feiesviske kjøpte han på Biltema, og jobben gjorde han selv - uten behov for stige.

– Det er klart at man skal tenke på sikkerheten, men dette er jo rein idioti. Setter man stige på et flatt tak, vil man jo bare snuble i den. I tillegg risikerer man å ødelegge taket, sier Johansen.

Ble brysk

Johansen er en mann med godt humør, men han innrømmer at han ble litt brysk da feieren nektet å utføre jobben han på forhånd har betalt for.

– Jeg spurte om jeg kunne låne feiesvisken og gjøre det selv. Det sa han nei til og da jaget jeg han vekk, sier han og ler godt.

Ikke forsvarlig

Jonny Magne Nilsen, avdelingsleder i Tromsø brann og redning, sier feierene har spesifikke krav i forhold til helse, miljø og sikkerhet.

– Alle tak med helling, skal ha stige fra bakkeplan, i overgang til taket og bort til skorsteinen, forklarer han.

Hvor mye eller lite taket heller, har ingen betydning. Når feieren kommer gjør han selv en sikkerhetsanalyse før jobben starter.

– Jeg kjenner ikke denne saken konkret, men generelt det kan være flere forhold som tilsier at man ikke bør feie, sier Nilsen.

Han peker på at vær og vind kan gjøre taket glatt og farlig. Å ha noe å gripe tak i om man faller er derfor viktig.

– Vi har i en overgangsfase vært så fleksible som vi kan, men vi må tenke på sikkerheten først. Den vurderer vi på stedet, sier Nilsen.

Faglig kompetanse

All den tid det ikke er åpning for privat feiing i Tromsø kommune, mener Nilsen det er best å overlate jobben til fagfolk.

– Det er underlagt en faglig kompetanse, så med mindre man har den kompetansen selv, er det grunn til å spørre om man bør gjøre den jobben, sier han.

Er man derimot misfornøyd med jobben, er det fritt fram til å klage slik Johansen har gjort.

– En mottatt klage vil alltid bli fulgt opp av oss med mål om aktiv veiledning for å finne en god faglig løsning slik at huseier opplever at  utført tjenesteblir i samsvar med forventning og avgift for tjenesten, sier han.

Da feieren nektet å gå opp på taket, tok Sigmund Johansen saken i egne hender. Han jaget feieren på dør, og feide skorsteinen selv. Foto: Ronald Johansen
Avdelingsleder Jonny Magne Nilsen sier feierene er fleksible, men at sikkerheten kommer først.