Professor Ivar Folstad har ledet teamet fra Universitetet i Tromsø som nå presenterer sin ”neseforskning”. De har sett på hvordan nesens symmetri påvirker en persons attraktivitet.

– Vi visste fra før av at symmetriske ansikter oppfattes penere enn asymmetriske. Det vi nå har oppdaget er at nesens posisjon har veldig mye mer å si for attraktiviteten, enn for eksempel munnen eller øynene, forteller Folstad.

Photoshoppet nesen

Ved å vise fram bilder der nesen eller munnen var photoshoppet asymmetrisk, kom de fram til at de fleste underbevisst foretrekker en symmetrisk nese.

– Når munnen var asymmetrisk endret det lite på oppfattelsen av attraktivitet. Når vi derimot flyttet på nesen, mente de fleste at ansiktet ble mindre attraktivt, sier Folstad.

Endringene på bildene var minimale, og med det blotte øye kunnen bildene tilsynelatende se like ut. Allikevel viste undersøkelsene helt klart at fjesene med ble mindre attraktive når de flyttet på nesa.

– Det ligger i underbevisstheten vår, så det er ikke noe man er klar over selv, men vi kan påvise det gjennom forskning, forklarer Folstad.

Uforventet

Han ble sammen av resten av forskningsteamet litt overrasket over funnene.

– Vi hadde for så vidt en teori om at nesa hadde litt mer å si enn resten av ansiktet, men det var mye mer betraktelig enn først antatt, sier Folstad.

Gamle nevekamper

Han tror nesas viktighet skyldes flere ting, Blant annet er det vesentlig at den er plassert midt i ansiktet.

– Det er sånn at vi vurderer ansiktssymmetri ut ifra vertikale linjer. I ansiktet vårt utgjør neseryggen den mest synlige linja, noe som gjør at nesa har mye å si for helhetsinntrykket av symmetrien, sier Folstad.

Han har også en teori om at nesa gjennom menneskets historie har utviklet seg til å bli et slags prydelement i ansiktet.

– Vi vet at nesas utvikling har gått i samme takt som knyttneven og kranet. Dette tror jeg stammer tilbake til vår fortid med nevekamper, der en symmetrisk og attraktiv nese viste din dominans. Den ble et slags prydelement, konstater Folstad.