Høibo er forfatter av boka «ToppkarakterSystemet» og holder foredrag om studieteknikk for studenter over hele landet.

– Hvis du spør en toppstudent om hvordan de får det til, så svarer de nesten alltid det samme. Det handler om å gå i forelesninger, lese pensum og løse oppgaver. Men dette vet jo alle – så noe må jo skille toppstudentene fra resten, sier Høibo til VG.

Her er rådene:

1. Utnytt skippertakseffekten: Sett betydningsfulle tidsfrister for lesingen. Du kan for eksempel si til vennegjengen at «hvis ikke jeg får lest ut denne boken innen fredag, så spanderer jeg neste bytur». Sørg for å holde det du lover. Du kan også tilby kollektivet å vaske doen i en måned, eller andre ting. Da vil du alltid jobbe etter det presset som gjør deg så effektiv like før eksamensperioden.

2. Glem alt som heter multitasking: Når du leser skal du lese. Ikke la deg distrahere av andre ting.

3. Ta ordentlige pauser:Gå ut av lesesalen, beveger deg litt og trekker litt luft. Da får du mer ut av pausen enn om du blir sittende og sjekke Instagram på mobilen.

4. Ikke vær redd for å spørre:Spør foreleser, støttelærer eller studievenner om det du ikke forstår.

5. Få deg en eller flere studievenner:Noen som liker å lære på samme måte som deg selv. Det kan være en fordel at dette ikke er for nære venner som du fort kan bli distrahert av.

6. Vær obs på hva som distraherer deg:Husk at også en telefon fra foreldre, kjæreste eller sjefen er distraksjonsmomenter.

7. Spis riktig:Spis god og næringsrik mat så du holder deg våken.

8. Sov: Få i deg nok søvn.

Prioriter

Hukommelsesekspert – og tidligere verdensrekordholder i hukommelse - Oddbjørn By har følgende råd til studenter:

9. Erkjenn at det ikke er mulig å huske alt. Du må finne ut hva som er viktigst å huske og prioritere dette. Min erfaring er at det foreleserne snakker om er det viktigste stoffet du bør konsentrere deg om.

10. Finn en teknikk for å huske godt. Det må være en strategi som er bedre enn at du bare skal lese stoffet om og om igjen. Noen bruker for eksempel tankekart, jeg bruker husketeknikken «Memo». Finn en teknikk som passer deg!

11. Når du husker godt er det veldig fristende å vise at man husker alt på eksamen. Men ikke bli en robot som bare gjentar pensum uten å sette det inn i kontekst og problemstilling. Reflekter over problemstilling og svar fornuftig ut fra denne.