På lørdag blir det både Gull-lotto og Superlotto. Norsk Tipping melder at det er lenge siden det var like stor sjanse for å bli millionær gjennom lottotrekningen.

– Vi har aldri tidligere hatt Gull-lotto og Superlotto på samme tid, så det blir en ekstra begivenhet på lørdag. Det er ikke noe som er morsommere enn mange millionvinnere, så vi gleder oss veldig til å ringe rundt til vinnerne på lørdagskvelden, sier Ingrid Roterud Mathisen, redaktør for TV-trekningen.

Problematisk

Troms fylke har siden 1978 hatt 151 millionvinnere i lotto. Hvis vi legger til de øvrige spillene som tilbys av Norsk Tipping, lander vi på 267 vinnere. Av disse har 91 vært bosatt i Tromsø kommune da de vant. Disse tallene får daglig leder i region nord i Spilleavhengighet Norge, Tove Lill Bergmo, til å reagere.

Les også: "Så mange lottomillionærer har vi i byen"

– Hvis du ser på sannsynligheten for å vinne i lotto er den ubegripelig liten. Og så ser vi at det er mange flere som spiller når det reklameres for store potter. Spillerne ”må” være med for ikke å ”tape” gevinsten. Dette sammen med det faktiske vinnertallet får oss til å føle at de fører folk bak lyset, hevder Bergmo.

Oppmuntrer til mer

Hun mener lottoreklamen kan føre til at flere velger å spille lotto, og at det blir en inngangsportal til et mer omfattende spillemønster.

Les også: "Vinnerlykke i siste liten"

– De driver generelt med veldig aggressiv markedsføring i denne bransjen. Norsk Tipping har blitt bedre de senere årene, men samtidig er det et pengejag uten ende. Kulturen og idretten ønsker sin del av potten, men hvem er det som betaler for denne festen? Det er mange triste historier om spilleavhengighet der ute, sukker Bergmo.

Milliongrense

Kommunikasjonssjef i Norsk Tipping, Arve Sjølstad, stiller seg uforstående til kritikken, og mener selskapet gjør mye for å forebygge spilleavhengighet.

Les også: "Nå ser du henne på norske TV-skjermer"

– Vi er myndighetenes redskap i forhold til å regulere spillemarkedet i Norge. I motsetning til de kyniske utenlandske aktørene som putter overskuddet i lommene, prøver vi å gi noe tilbake til samfunnet i form av spillemidlene. Og så er vi en av de beste spillselskapene i verden når det gjelder spillansvarlighet.

På tipping har Norsk Tipping en tippegrense i året på én million kroner, men kommunikasjonssjefen mener at dette ikke er for høyt.

– Det er slik at dette er en omsetningsgrense, og siden det er en vinnerprosent på 65 prosent, vil det si at man i gjennomsnitt ikke vil klare å bruke mer enn cirka 350.000 kroner med denne grensen, påpeker Sjølstad.

Lill Tove bergmo synes det er betenkelig at det norske tippeselskapet nå skal konkurrere med utenlandske aktører. Hun etterlyser mer ettertenksomhet i forhold til hvor pengene til idrett og kultur kommer fra.

– Det er en rar måte å bygge velferdsstaten opp på. Jeg synes det blir et paradoks når det kan dokumenteres at dette skaper så mange problemer og bidrar til så mange triste historier, avslutter hun.