Rypetellinger i Tromsø viser oppgang ifølge Statskogs tellinger.

Ifølge Statskog er det for andre år på rad flere ryper å jakte, det betyr at kvoten i år blir fem ryper per jeger per dag, og én skogsfugl per jeger per dag, og maksimalt fem skogsfugl i sesongen. Kvotene i alle Statskogs områder er lagt ut på statskog.no..

Statskog er landets største grunneier og de melder om fortsatt oppgang i bestanden.

– Det er observert flere ryper i så å si alle områder. Oppgangen var forventet, men litt mindre enn vi regnet med i noen områder, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog i en pressemelding.

Se lesernes jaktbilder fra i fjor!

Jakten starter 10. september og ifølge Statskog jakter halvparten av rypejegerne på statsgrunn. I indre og ytre Troms er det i år cirka 16 og 23 ryper per kvadratkilometer i år. I enkelte områder i indre Troms er det bedre.

Årsaken til forskjellen fra i fjor er at antall kyllinger som har overlevd sommeren.

– I år har de fleste kyllingene overlevd sommeren, og det gir en økning i bestanden. Rev og andre predatorer har levd godt på mus og smågnagere, som det har vært mange av i år, og som er lettere å fange enn kyllinger, sier Breisjøberget i en pressemelding.

Les også: "14-åring fikk fotopris"

Totalt ble 152 000 ryper skutt i løpet av jaktåret 2013/2014, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det var 26 prosent flere enn året før, som var det dårligste siden Statistisk sentralbyrå begynte å føre jaktstatistikk på begynnelsen av 1970-tallet.

– I Nordland og Troms samler vi inn data med tanke på fremtidige tiltak, for eksempel må jegere rapportere inn fangst hver 14. dag for å få fortsette jakta. Takseringen før jakta gir informasjon om bestanden, men det er også viktig å få kunnskap om jakttrykket underveis, sier Breisjøberget i pressemeldingen.