Det er ganske sikkert mange huseiere som kjenner seg igjen i den irritasjonen Sigmund Johansen uttrykte her i avisen i går. I flere år har han betalt for feiing som ikke er utført fordi Johansen som huseier ikke har ordnet med stige på taket til feieren. I stedet har han kjøpt seg utstyr og foretatt feiingen selv, en løsning som brannvesenet ikke uventet stiller seg svært kritisk til.

Les også: "Full feide om flatt tak"

Det er brann- og feiervesenet som skal sørge for så vel feiing som tilsyn med fyringsanlegg i byens mange hjem. Dette skal skje minimum hvert fjerde år. Huseierne får beskjed i god tid om at feieren er på tur, og meldingen er også klar om at det må være satt opp stige slik at feieren på en trygg måte ikke bare kommer seg opp på taket, men også kan ferdes trygt fram til pipa oppe på taket. Begrepet HMS (helse, miljø, sikkerhet) gjelder like mye for en feier som for alle andre arbeidstakere – inne eller ute. Det er forståelig. Å bevege seg på glatte tak mange meter over bakkenivå, er i visse tilfeller direkte farlig.

Les også: "Valgløfter og eldreløft"

Likevel er det forståelig at mange reagerer på det enkelte vil karakterisere som stivbeinthet fra feieren når han nekter å utføre feiing av en pipe på et praktisk talt flatt tak. Ikke minst når vær og vind er slik at det øyensynlig ikke fremstår farlig å bevege seg på taket. I hvert fall ikke som når det er regn, vått og glatt. Det er likevel et håpløst spørsmål å fokusere på. Ethvert argument faller straks sikkerhetsbegrepet trekkes inn.

Les også: "Nye markeder"

Det er nok mange som har lyst å gjøre som huseier Sigmund Johansen, nemlig å unnlate å betale feierregningen. Mange opplever at pipen ikke blir feiet hvert fjerde år fordi feieren finner det for utrygt å bevege seg på taket. I mange tilfeller er det heller ikke nødvendig å feie lenger. Det er mange hjem som har sluttet å fyre med materialer som soter ned pipen. I stedet er elektrisk oppvarming og bruk av varmepumper blitt så vanlig at den gode, gamle feieren i mange tilfeller er i ferd med å bli overflødiggjort. Skal de som aldri har behov for feietjenester likevel betale full feieavgift, spør mange seg.

Det er et godt spørsmål. Å innføre en ordning hvor kun de som fyrer med ved skal betale feieavgift, vil merkes på kommunens inntjening. Og blir selvfølgelig uaktuelt å gjennomføre, kjenner vi det kommunale systemet rett. Men det er all grunn til å reise problemstillingen, for mange føler feieregninga regelrett som å ”fyre for kråka”. Mange betaler for en tjeneste de ikke får utført – enten av sikkerhetsmessige grunner eller rett og slett fordi varmepumpa har overtatt for vedfyring.