STAKKEVOLLVEIEN: Elin Solheim og Kenth Kristiansen bor helt i enden av Stakkevollveien, og har industriområdeene som nærmeste nabo. Det er ikke bare enkelt for barnefamilien.

– Vi vet jo hvor vi bor, men det siste året har vært ekstremt. Det pumpes grus i land til alle døgnets tider, og det er umulig å få sove i den støyen, sier Solheim.

Ikke lydløst

Det er Bergneset pukk og grus som har etablert seg nord for parets hjem. Der kommer det leveranser sjøveien, og det går ikke lydløst for seg.

– Jeg har varslet politiet flere ganger. Når båten kommer vet vi at natten er ødelagt. De holder på til klokken er 03.00 og starter igjen klokken 07.00, sier Solheim.

I tillegg til støy, plages naboene av støvet, som dekker hver kvadratmeter av uteområdene.

–Vi sover med vinduene igjen, og dekker til ventilene. Ute legger det seg i tjukke lag på møblene. Når båten ligger der, ser du støvskyen herfra, sier Solheim.

Facebook-gruppe

Hun har opprettet en Facebookgruppe der naboene diskuterer problemet seg i mellom. Søvnløse netter, støv og skitt er gjennomgangstema.

– Det er jo flere som har reagert på dette, folk hører jo lyden - men de vet ikke hvor den kommer fra, sier Solheim.

Hun mener kommunen bør vurdere om virksomheten er lovlig i nærheten av bebyggelse, og om det er gitt tillatelse til å drive lasting på natterstid.

Ikke ansvarlig

Det er rederiet Seaworks i Harstad som står for leveransene. Direktør Jan Paulsen er kjent med naboklagene, men sier rederiet ikke er riktig adressat.

– Vi er kun transportør, og der vi henter og leverer forutsetter vi at oppdragsgiver har de nødvendige tillatelsene i orden, sier han.

Han sier båtene er i drift 24 timer i døgnet, også på kvelden og natten.

– Vi holder oss innenfor de lover og regler som gjelder, men jeg kan kun svare for oss. De som klager, bør ta det opp med den aktuelle virksomheten, sier Paulsen.

Skal undersøke støynivået

– Vi er på et industriområde, og det er ikke noen restriksjoner i reguleringsplanen. Vi har likevel kontaktet et firma som skal foreta en støymåling for oss, sier daglig leder Ernst Vidar Hanssen i Bergneset pukk og grus.

Totalt har selskapet levert 18 båtlaster siden 18. februar, og ifølge Hanssen har ikke alle foregått om natten. Han sier de tar hensyn så langt det lar seg gjøre, og har også bedt båten gjøre nødvendige grep for å redusere støy.

– Når man har gjort en måling får vi kartlagt hvor mye støy det er både fra oss og for øvrig. Dette er noe vi tar på alvor, og vi forsøker å gjøre det så skånsomt som mulig, sier Hanssen.

Siden det er et komplekst område med mye industri, mener Hanssen det kan være flere aktører som belaster området.

– Det vil målingen vise. Følelsen av støy kan være en helt annen enn faktiske målinger viser, påpeker Hanssen.

Illustrasjonsbilde Foto: Ronald Johansen