– Jeg ble forbannet. Jeg syns det er pinlig og uverdig at dette kunne skje i Tromsø kommunes høyeste organ.

Det var i onsdagens kommunestyremøte at saken om inhabilitetsspørsmålet dukket opp.

Kommunestyret skulle stemme over om hvorvidt de skulle oppfordre KS til å få en ende på lærerstreiken. Gunnar Pedersen (H) gikk på talerstolen og ba om å få en vurdering på hans habilitet i og med at han er medlem av Lektorlaget – som er i streik.

Til fleres overraskelse var det et flertall for å erklære Pedersen inhabil. Dermed oppsto problemet for læreren og kommunepolitikeren Elin Jørgensen – medlem av Utdanningsforbundet.

– Ja, jeg ble jo da tvunget til å gå på talerstolen og si ifra at jo da, jeg er også organisert i en organisasjon som er en del av lærerstreiken, sier Jørgensen.

– Jeg var ærlig

Den erfarne lokalpolitikeren er helt klar på at hun burde sluppet ”selvangivelsen”.

– Jeg følte ikke at jeg var inhabil på noen måte. Jeg ville gjerne stemme over saken, men det fikk jeg ikke. Jeg var ærlig og sa ifra om hvor jeg var organisert. Men det skal jeg jo ikke trenge. Det er organisasjonsfrihet i Norge, sier Jørgensen.

Utdanningsforbundet i Tromsø er også betenkt over at deres medlemmer blir erklært inhabile i politiske saker.

– Vi reagerer på det, ja. Her burde man tatt en ”time out” og fått en juridisk vurdering. Politikerne er jo valgt inn som representanter for sine politiske partier og ikke som fagforeningsperson, sier Katrine Aursand i Utdanningsforbundet.

Fort i svingene

– Kommunestyret er i sin fulle rett til å vedta inhabilitet. Det er det ingen tvil om. Men her har det nok gått litt fort i svingene. Hadde man tatt seg tid så hadde man kanskje erkjent at det ikke var nødvendig å erklære Gunnar Pedersen inhabil, sier valgforsker Tord Willumsen.

Willumsen sier dog at det tross alt er bedre at noen blir erklært inhabil en gang for mye enn en gang for lite.

– Politikere er veldig engstelige for at et vedtak ikke skal ha legitimitet fordi en som burde vært inhabil under avstemningen, ikke var det.

Litt stresset

Det er varaordfører Anni Skogman, som ledet kommunestyret onsdag, enig i. Hun kan imidlertid medgi at ting kunne vært gjort annerledes.

– Det var en litt stresset ordfører og hvis vi burde gjort noe annet istedenfor å stemme over Pedersens habilitet, så er det min feil. Det var jeg som bestemte det, sier Skogman.

Hun slår likevel fast at kommunestyret med stort flertall vedtok inhabiliteten til de tre kommunestyrerepresentantene.

– Det er kommunestyrets suverene rett. sier Skogman.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det er en fordel at disse spørsmålene er avklart før de kommer til votering, sier kommuneadvokat Torbjørn Bakkelund.