Strandtorget: Hovedtema for årets forskningsdager er kommunikasjon, men vil også inkludere deltema som brunbjørnen, plastforsøpling i havet, kommunikasjon med fugler og hvaler, miljøgifter i Nord-Norge, og trening av sel. Spesielt miljøspørsmål knyttet til plastavfall kommer til å oppta en sentral plass under Framsenterets presentasjoner under forskningsdagene.

– Vi prøver å bringe sammen så mange tema som mulig, men i år skal vi fokusere på plastavfall. Det utgjør en alvorlig trussel mot organismene i havet, og også oss mennesker. Stoffene blir jo tilbakeført til oss gjennom naturen, sukker formidlingskoordinator ved Framsenteret, Helge M. Markusson.

Til å ta og føle på

Formidlingskoordinatoren forteller at de i år virkelig kommer til å fokusere på at folk får ta og føle på vitenskapen. Polaria kommer til å ta med slimåler og annen fisk som folk får ta og kjenne på. Tidligere år har de også dissekert fugler og fisk for å vise hvordan man måler miljøgiftene fra levrene deres, men det er ikke sikkert det skjer i år også.

– Før var det slik at folk likte det når vi tok med datamaskiner og viste fram forskningen på den måten. Nå har folk alle disse maskinene selv, og det de ønsker er å snakke med en autoritetsperson på det feltet de måtte interessere seg for. Nesten som en audiens med en Rockestjerne, flirer Markusson.

Kommunikasjon

Det er Norges forskningsråd som Arrangerer forskningsdagene i hele Norges land med hjelp av lokale arrangører. I år er det UiT og Framsenteret som har fått æren av å avholde arrangementet i Tromsø. Men også andre organisasjoner kommer til å være delaktig på Strandtorget i slutten av september.

– Havforskningsinstituttet kommer til å komme innom for å vise hvordan hvaler kommuniserer med hverandre og hva lydene deres betyr. Også en fugleforsker som heter Karl Birger Strand kommer til Strandtorget, og han skal snakke om hvordan fugler kommuniserer. De har jo faktisk et eget språk, legger Markusson til.

Formidlingskoordinatoren presiserer at arrangementet er åpent for alle. Likevel er det spesielt barn og unge som står i fokus når UiT og Framsenteret sammen lager forskningstelt på Strandtorget. – Vi tenker spesielt på rekruttering. Det er i skolealder interessen for vitenskap ofte tennes, og da er dette en flott måte å komme og bli inspirert på. For mange er vitenskap bare de typiske puggefagene på skolen, slik som matte og naturfag. Men her kan de få se at det handler om så mye mer enn det, avslutter Markusson.