Det begynner å gå mot mørkere tider, og det er fort gjort at en katt, hund eller et annet dyr kommer springende ut i veibanen - og da er det mange ganger for sent å stoppe for dyrene.

Therese Simonsen Rye, nestleder i Dyrebeskyttelsen Tromsø forteller at høsten er en forferdelig tid, og at de i Dyrebeskyttelsen gruer seg til høsten hvert eneste år.

- Når det begynner å bli mørkt er ofte kattene fremdeles i sommermodus, og de springer ute om kveldene. Mange dyreliv går tapt om høsten, og slikt er det hvert år. Det er helt forferdelig, forteller Simonsen Rye.

- Rett å anmelde

Forrige uke skrev iTromsø om Johanne Buck-Jensen som mistet den fire år gamle katten sin Cupcake.

- Det var noen naboer som fant katten liggende i veikanten, de hadde sett at det var noe som ikke stemte. Plutselig fant de henne liggende der og lide, med store skader, fortalte Buck-Jensen til iTromsø.

Katten blødde både fra øre, nese og munn og halve hodet var knust. Det endte med at Cupcake måtte avlives.

- Jeg blir så fly forbanna. Med tanke på at det skjedde i ei lita bygd hvor det er en fartsgrense på 30 så skal man kunne klare å få med seg at man kjører på et dyr, sier Buck-Jensen.

- Det er ikke greit at folk kjører på dyr og bare lar de ligge. Hele familien har vært fryktelig triste etter at det skjedde, sier hun.

Moren til Buck-Jensen skal anmelde forholdet etter at hun kontaktet Dyrebeskyttelsen som oppfordret til anmeldelse.

- Det er et lovbrudd å la dyr ligge. Mange ganger er de ikke døde, og da har de det helt grusomt. Det er et grovt lovbrudd, og det er helt rett å anmelde, sier Therese Simonsen Rye.

Den siste tiden er det svært mange som har skrevet på Dyrebeskyttelsens side på Facebook om dyr, spesielt katter, som har blitt påkjørt.

Finner sjåfører

Therese Simonsen Rye forteller at de mange ganger har fått bilder av bilene som har kjørt på dyr av folk som har vært vitne til påkjørselen.

- Vi vet om flere folk som har kjørt på katter, forteller Simonsen Rye.

Hun skjønner at folk får hetta når slikt skjer, men forteller at man skal stoppe og sjekke. Og man skal ta med dyret til veterinær.

- Vi blir ofte kontaktet når det har skjedd påkjørsler, og vi har folk som drar og sjekker stedene. Folk er flinke til å leite etter påkjørte dyr når slike meldinger kommer ut, så vi er ofte ikke først på stedet, forteller Therese Simonsen Rye.

Hiver katter i søpla

Når katter blir påkjørt er det ikke ukjent for Dyrebeskyttelsen at flere havner i søpla eller på havet.

- Noen katter forsvinner bare, og om de er tamme katter som er kjent i området sitt sier det seg selv hva som har skjedd, sier Simonsen Rye.

- Det er helt utilgivelig. Noen eier dyret, og det er snakk om et vesen som lider, sier hun.