Etter at syv personer har blitt forgiftet av hvit fluesopp i Sør-Norge, kan noen og hver bli nervøse for hva som egentlig skjuler seg blant utbyttet fra soppturen.

Spesiell

– Den er spiselig, men spesiell, sier Lasse Aleksandersen, og gir Karlsen tilbake sin grønne anistraktsopp.

Den fant Karlsen på sopptur ved Skulsfjorden.

– Vi er nye i Tromsø, så vi prøver oss for å finne fram til det beste soppterrenget, sier Karlsen til iTromsø.

Selv om hun har vært soppinteressert i mange år synes hun fremdeles det er betryggende med soppkontroller.

Læring

– Selv om jeg kan noen sorter er det fantastisk å få sjekket de man er usikre på. Dessuten er det en sjanse til å lære mer, sier hun.

Ifølge Aleksandersen har søndagens soppkontroll så absolutt en funksjon, særlig med tanke på at det er rekordår for hvit fluesopp også i Nord-Norge.

Hvit fluesopp

– Den er forholdsvis sjelden, men i år har vi funnet masse av den og det er fort gjort at den kan havne i kurven, sier Aleksandersen.

Hvis så skjer bør hele innholdet kastes.

– Men heldigvis har vi bare to giftige sopptyper i Nord-Norge, og i Tromsø kommune har vi bare funnet hvit fluesopp på Kvaløya, sier Aleksandersen.

Matsopp

De åpenbare farene til tross, Aleksandersen er klar på at for ham er sopp langt mer enn giftige vekster i skogen.

– Det finnes masse god matsopp, og det vokser til og med sjampinjonger i Tromsø. For eksempel 50 meter inn i skogen her, sier han og peker mot skogen bak Tromsø Museum.

Da bør det også nevnes at hvit fluesopp ofte forveksles nettopp med sjampinjonger, men da er det jo heldigvis ikke langt til Soppkontrollen som arrangeres to ganger til i løpet av høsten.

-Neste søndag arrangerer vi Soppens dag med mye spennende på programmet, sier Aleksandersen.

Og med det kan Karlsen trygt ta soppkurven med rimsopp, risker og kremler – og en grønn anistraktet sopp – med seg hjem.