De tre ungdommene er lidenskapelig opptatt av motorsykler og har organisert seg på Facebook gjennom siden ”Ride or die”.

På fredag hadde de invitert likesinnede til århundrets ritt, eller ”Ride of the Century” som de kalte begivenheten. Ifølge de tre arrangørene var dette det største treffet for lettmotorsykkel i Nord-Norge.

– Vi er en gjeng som vanligvis drar på turer sammen og tenkte at vi skulle invitere andre med samme interesse til å kjøre med oss, sier Luther.

Oppmerksomhet

Som sagt, så gjort og responsen var over all forventning. Vel 50 ungdommer mellom 16 og 18 år møtte opp på taket til parkeringshuset på Jekta.

Fra parkeringshuset gikk turen videre til Sydspissen, sentrum, nordspissen av øya og tilbake til Jekta. Det gikk ikke upåaktet hen.

– 50 motorsykler i sentrum vekker jo litt oppmerksomhet, ler Espejord.

Det var der problemene startet. Politiet hadde nemlig blitt varslet og møtte opp mannsterke for å undersøke saken.

– De hadde en innsatsbil i etasjen under oss, og en sivil politibil i etasjen under der igjen i tilfelle noen forsøkte å stikke av, forklarer Juul.

En av grunnene til at det kom inn klager på ungdommens aktiviteter var at de forsøkte seg på stuntkjøring på Jekta-taket.

Unødvendig

– Vi mener det var trygt da dette er et lukket område og vi gjorde teknisk sett ingenting ulovlig, sier Luther.

Nå reagerer de tre på politiets unødvendige og urettferdige inngripen. Det førte til et midlertidig beslaglagt førerkort, en bot og kontroll av flere førere.

– Det er helt greit at politiet er der, men jeg reagerer på måten de griper inn på. De slår altfor hardt ned på ungdommer som kun er ute for å ha det artig sammen. Vi er ikke ute etter å skade noen, understreker Luther.

Ifølge politiet hadde de mottatt flere meldinger om motorsykler og mopeder som hadde bedrevet det tipserne beskriver som ”tullekjøring” hele fredagskvelden. Klokka 23.45 rykker de ut til parkeringshuset og treffer på et stort antall motorsykler.

Normal reaksjon

– Hvis man oppfører seg på en måte som er til sjenanse for andre, så er det jo politiets oppgave å gripe inn, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer til iTromsø på søndag kveld.

Han var imidlertid ikke på vakt i det aktuelle tidsrommet og uttaler seg derfor kun på generelt grunnlag.

– I utgangspunktet virker dette som en normal reaksjon fra vår side, fortsetter Meyer.

Til tross for det Luther kaller en ”røff avslutning” på fredagens arrangement, legger det ingen demper på lidenskapen for motorsykler.

– Det var god stemning blant deltakerne og absolutt interesse for å gjenta treffet. Derfor satser vi på at det blir enda større neste gang, sier han.

Ved politihuset råder de imidlertid ungdommene til å ta kontakt i forkant av neste treff.

– Vi ser det som en fordel å få slikt avklart på forhånd, avslutter operasjonsleder Meyer.