Under en pressekonferranse i dag tidliig ble lærerstreiken, etter 80 dager med streik avblåst.

Natt til mandag kom partene til en enighet og KS har nå gått med på at lærerne selv får bestemme om de ønsker å være mer på skolen eller ikke.

Nå skal avtalen godkjennes av lærerne i en uravstemning.

Les også: "Lærerne har vunnet fram"

- Jeg opplever avtalen som et vendepunkt, lærernes stemme og profesjonelle råd har vunnet fram. Læreprofesjonen har blitt anerkjent og det er kjempeviktig, Konklusjonene er at samarbeid skapes gjennom enighet og ikke gjennom at en av partene blir overkjørt, Gro Elisabeth Paulsen, leder i Norsk lektorlag, til VG.

Det sentrale i forslaget er at lærerene på de ulike skolene skal selv bestemme om de ønsker økt bundet arbeidstid, eller ikke. Og disse avtalene skal nå fremforhandles lokalt, på hver skole, innen neste skoleår i 2015.

Les også: "En gledens dag"

Leder i utdanningsforbundet i Tromsø, Grete Theodorsen er lettet over at streiken nå er over.

Les også: "Lærerstreiken blir avblåst"

- Jeg tror både vi og mange andre er lettet, og vi er veldig fornøyd med at partene er kommet til en enighet, sier Theodorsen.

- Tror du avtalen godkjennes i en uravstemning?

- Det gjenstår å se, men som vi ser det så har lærerne vunnet fram. Nå er det opp til hver enkelt å sette seg inn i avtalen som nå foreligger og avgi sin stemme. Det er også viktig å få en god deltakelse under uravstemningen, sier Theodorsen.

- Hva synes  du om avtalen som foreligger?

- Jeg har ikke fått satt meg ordentlig inn i den foreløpig, men slik jeg ser  det har lærerne vunnet fram på viktige punkter, spesielt det at arbeidsgiver og arbeidstaker skal være enige om hvordan arbeidstiden på hver enkelt skole skal organiseres.

Den nye avtalen vil ikke inntre før 1. august til neste år, så her i Tromsø vil man ikke se de eventuelle endringene før da.

- Fremover blir det viktig med gode, lokale prosesser. Et godt samarbeid mellom arbeidsgiver - og arbeidstakersiden blir avgjørende.