Ugjerningen er utført på et felt nordøst på gravlunden. Trærne ble i sin tid plantet for å gjøre det lunere og for å skille av gravfeltene.

– Dette er et arkitektonisk grep vi har tatt for å gjøre det koselig på gravlunden. At noen har gått løs på trærne begriper jeg ikke, sier kirkeverge Kristin Stang Meløe.

I et felt på om lag 50 kvadrat meter står det løvtrær i forskjellige størrelser. Her er 12 av buskene hogget ned, noen helt nede ved bakken, mens andre er kappet av over en meter fra bakken.

– Hva motivet for å fjerne trærne er aner jeg ikke. Det er ikke for å få ved, for buskene er kastet inn i et buskas noen meter ifra, sier Meløe.

Anmeldt

Hærverket ble oppdaget i forrige uke, men det er vanskelig å slå fast når det skjedde.

– Ut ifra hvordan stubbene og de avkappede trærne ser ut, tyder det på at det har skjedd en gang i løpet av sensommeren, forteller Meløe.

Mandag anmeldte hun saken til politiet.

– Jeg har ikke tro på at politiet vil sette av store ressurser til å etterforske dette, men det er viktig å melde fra når det skjer likevel. Dette er hærverk på offentlig eiendom, sier kirkevergen.

Ønsker tips

Hun er ikke kjent med at det skal ha skjedd tilsvarende hendelser på gravlundene i Tromsø tidligere.

– Nei, det tror jeg aldri har skjedd. Det hender vi opplever at noen forsøker å velte gravstøtter eller at noen tagger på byggene, men dette er nytt, sier hun.

Kirkevergen håper at de som eventuelt har sett noe, eller vet noe om hogsten av de 12 trærne, tar kontakt.

– Om noen ønsker at vi skal gjøre endringer på gravlundene må de ta kontakt med oss. Det er ikke greit å ta seg til rette, sier Meløe.

Her på Vangberg gravlund har noen hogget ned 12 bjørketrær. Kirkeverge Kristin Stang Meløe anmeldte saken til politiet mandag.Alle foto: Monika Aaserud Foto: Monika Aaserud
Denne busken er kappet av omtrent en meter fra bakken. Foto: Monika Aaserud
Bare noen meter ifra stedet de er hogget, er buskene slengt inn i et buskas. Foto: Monika Aaserud