Tannhelsetjenesten og Troms fylkeskommune er godt i gang med å kartlegge Tromsø befolkningens tannhelse. Gjennom omfattende kliniske undersøkelser skal fylkestannhelsesjef Peter Marstrander og forskningsleder Nils Oscarson samle inn data som vil bidra til planleggingen av et framtidig tannhelsetilbud i Troms.

Bedre tannhelsetilbudet

Deltakerne får en omfattende klinisk undersøkelse ved hjelp av røntgen, deretter skal deltakerne svare på et spørreskjema som omhandler livsstil, kost og munnhygiene.

Les også: "Her er byens mest populære tannleger"

- Vi vil få mye generell informasjon, men også mye lokal informasjon som vil bidra til planleggingen av et framtidig tannhelsetilbud i Troms, sier han til Harstad Tidende.

Munntrøbbel i Tromsø

Det er flere spesifikke mål med undersøkelsen, men i hovedsak er det fokus på å kartlegge tannhelseforhold, undersøke alminnelige risikofaktorer og finne ut årsakssammenhengene til disse problemene, blant voksne i fylket.

Les også: "Tromsøfolk skryter av tannlegen sin"

I forbindelse med undersøkelsen, så har det blitt invitert 3.000 tilfeldige personer fra Troms mellom alderen 20-79 år.

– Det er viktig for oss at så mange som mulig takker ja til tilbudet, sier fylkestannlege Peter Marstrander til Harstad Tidende.

– Dersom minst 70 prosent møter opp, får vi sikre nok tall til å si noe om hvordan vi skal dimensjonere tannhelsetjenesten. For vi vet generelt lite om voksnes tannhelse

Avhenger av deltakerne

– Det er foretatt et tilfeldig utvalg av personer, og disse kan ikke erstattes. Derfor er det så viktig at så mange som mulig tar imot tilbudet når det kommer, sier Nils Oscarson til Harstad Tidende.

Dette prosjektet har sine røtter i Tromsø, og kartleggingen ble satt i gang i fjor høst. Nå tar Tromstannen et nytt sprang, til flere byer i Troms fylke. Nå skal det rekrutteres nye deltakere i tannklinikkene i Harstad, Finnsnes, Målselv og Storslett.