Forslaget innebærer at Veterinærinstituttet i Nord-Norge ikke lenger skal ha kompetanse på sykdomsdiagnostikk og patologi på varmblodige dyr i landsdelen.

I praksis vil dette bety at det blant annet ikke skal gjennomføres obduksjon av husdyr i Nord-Norge, og at kjæledyr som for eksempel hunder og katter må sendes sørover med post for obduksjon.

Lite gjennomførbart

I tillegg til at dette vil bli en kostbart affære, byr det på en rekke utfordringer og risikofaktorer. Blant annet transporten fra Nord-Norge til Sør-Norge vil være problematisk.

– Det vil være lite gjennomførbart å sende et dødt dyr via post til Sør-Norge for obduksjon. En god obduksjon forutsetter at dyret ikke er frosset. Noe som vil si at dyret må sendes som det er. Dette igjen er ikke gunstig ettersom kadaver forderver etter en viss tid, sier Marit Vader, daglig leder og veterinær på Tromsø Veterinærsenter.

– Når dyret kommer over en viss størrelse, klarer man dessuten ikke å pakke det skikkelig. Siden det er biologisk materiale som sendes, er det i tillegg viktig at det pakkes forskriftsmessig. Dyret kan for eksempel ha en infeksjon og være smittefarlig, legger Vader til.

Det er ikke bare selve transporten som byr på utfordringer ved forslaget.

Store konsekvenser

– På lik linje som hos mennesker, gir obduksjon av dyr svar på dødsårsak. Det er viktig for å finne ut om det har oppstått et større sykdomsutbrudd i regionen, og for å få bukt med dette tidlig. Konsekvensen er jo at vi mister muligheten til å stille riktig diagnose og dødsårsak ved alvorlige smittsomme sykdommer, forklarer Vader.

I tillegg vil en nedleggelse av Veterinærinstituttet i Tromsø ha konsekvenser for den lokale spisskompetansen på området.

– Vi vil miste mye av den lokale kompetansen som kjenner til sykdomsdiagnostikken i regionen og ikke minst mister vi mye av fleksibiliteten. I dag er det kort vei fra dyrlege til Veterinærinstituttet, og vi får stilt en diagnose kjapt. Når vi ikke får obdusert i regionen lengre, risikerer vi at vi går glipp av viktig informasjon og mister helhetsbildet på sykdommen. Det er utrolig synd og uheldig, legger Vader til.