Trondjord barnehage på Kvaløya har i lengre tid vært tema for en opphetet debatt. Barnehagen består nemlig av to bygg som ligger omtrent 60–70 meter fra hverandre.

Dette mener leder av foreldregruppen ved barnehagen, Trine Risvik, gir grunnlag for å snakke om ulovlig og risikabel drift.

– Det virker som om kommunen er villig til bare å la det suse å gå fordi det er snakk om en distriktsbarnehage. Jeg synes det er ungene som burde vært hovedprioriteten deres, det er jo de som er fremtiden, sier Risvik oppgitt til iTromsø.

Svært bekymret

Ett av de kritikkverdige forholdene som Risvik påpeker i brevet, er bemanningen ved barnehagen. Ifølge foreldregruppelederen vil det med dagens turnusordning være kun én ansatt til stede på hvert av byggene – hele to og en halv time hver dag.

– Dersom en nødssituasjon skulle inntreffe i løpet av denne tiden, vil det kunne få et katastrofalt utfall, skriver hun i brevet, og fortsetter:

– Vi er svært bekymret for sikkerheten til barna våre, og det burde Tromsø kommune også være.

Drives sikkert

Enhetsleder for barnehagen, Trond Arild Lorentzen, opplyser at han ikke er bekjent med saken når han blir kontaktet av iTromsø. Han mener imidlertid at barnehagen drives forsvarlig og i henhold til de forskriftene som gjelder.

– Barnehagen drives innenfor de lovene og reglene som gjelder. Ut ifra disse kriteriene drives barnehagen sikkert, hevder han.

Samtidig så forstår han foreldrenes frustrasjon over tilstanden til barnehagebyggene, som begge er tidligere lærerboliger.

– Det er veldig lite hensiktsmessige gamle bygg som er omgjort til barnehage. Det er klart at det ikke er optimalt, men barnehagen drives etter alle de normer og regler som gjelder, fastslår Lorentzen.

Skal se på saken

Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn, er kjent med saken, men hadde mandag kveld ennå ikke satt seg inn i detaljene i brevet.

Hun lover at kommunens fagfolk skal se på saken. Det blir imidlertid ikke utført noen utbedringer uten at de får føringer fra dem.

– Det har vært noen anmerkninger i tidligere tilsyn ved denne barnehagen. Så vidt jeg vet har disse blitt ryddet opp i. Utover det foreligger det ingen planer per i dag om å opprette noe nytt barnehagebygg, sier byråden.

Byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn. Foto: Ronald Johansen