Pingvinhotellet er det nye pasienthotellet til UNN. 52 meter høyt er det Tromsøs høyeste bygning. Prosjektleder Jens Solvang i Consto, som står for byggingen, skal ha hele herligheten klar til 23. april i 2015.

– Vi er litt stolt som har fått dette oppdraget og at vi får tilliten til å bygge et offentlig bygg på denne størrelsen, sier Solvang mens han står på taket av hotellet – 50 meter over bakken.

Utsikt til alt

Hotellet like sør for hovedinngangen til UNN ruver veldig i terrenget. Fra de øverste etasjene i det 16 etasjer høye bygget har man utsikt det aller meste – hele den nordvestlige delen av Tromsøya, med Grønnåsen, havna, Skattøra og selvsagt all bebyggelsen på Universitetsområdet – samt en god del av Fastlands-Tromsø.

En luftigere hotellutsikt enn den du får i 16 etasje skal du lete lenge etter på denne siden av Oslo Plaza – spesielt ettersom tomta ligger noen meter over havet fra før av.

– Det er en flott tomt, ja. Det er solrikt og så har du jo en fantastisk utsikt. Det har også vært viktig for oss at hotellet passer inn i omgivelsene her - selv om det er høyere enn alt annet. Det betyr litt at bygget fungerer med omgivelsene, sier Solvang.

Sikkerheten viktig

Selv om Consto har erfaring med hotellbygging, de har bygd 8-10 hotell tidligere, så er det visse utfordringer med å bygge så høyt som man gjør ved UNN nå.

- Vi har for eksempel bare en grunnflate på bygget på 700 kvadratmeter. Det gjør at det blir små arealer logistikkmessig når ting skal opp i høyden og vi bare har en heis, sier Solvang.

Også HMS-biten er viktig når man arbeiderne skal operere 50 meter over bakken.

- Det tar vi veldig på alvor. De som arbeider her skal være trygge på at de tingene er ivaretatt, sier prosjektlederen.

Ingen suiter

Til tross for uante muligheter for å lage fete hotellrom med store glassvindu, så har man valgt å ikke ta helt av.

– Det var faktisk diskutert om man skulle glasse inn noen av hjørnerommene. Men man valgte vel å la alle rommene bli like slik at det ikke skulle bli urettferdig, sier Solvang.

– Så når fiffen blir syk, så må de ta til takke med de samme hotellrommene som alle andre?

– Ja, sånn blir det. Bortsette fra handikaprommene, er alle rommene likeens. Det vil riktig være et ekstra vindu med utsikt mot sør for hjørnerommene i sørenden av hotellet. Men det er ingen suiter her, nei.

Hotellet er først og fremst for pasienter. Men det er også meningen at vanlige hotellgjester skal kunne benytte seg av hotellet.

- Vårt oppdrag har vært å lage et vanlig hotell. Det har vi gjort, men med små tilpasninger til det faktum at det er et pasienthotell. Blant annet har vi hatt fokus på overflater som tåler mye desinfisering, sier Solvang.

Ferdig monterte

Noe annet som er likt i alle 243 rommene er badene.

– De er ferdig monterte og levert hele inn i bygget. De er avlåste nå, men er komplette helt ned til dobørsten, sier Solvang.

Planleggingen av badeenhetene har i alle fall vært grundig nok.

– På det første møtet vi hadde i juni 2013 var det to ting som ble diskutert. Bærekonstruksjonene og badene, ler Solvang.

Hotellet er et passivhus. Det vil si at energibehovet er betraktelig lavere enn andre hus.

- Veggene er tykkere og vinduene slipper ut mindre varme. Vi har halvert energikravet i forhold til det som er vanlig. Det har gjort prosjektet litt dyrere, men jeg tror byggeier får glede av det i mange år framover. Og jeg håper at hotellgjestene også merker det på romkomforten, sier Solvang.

Ikke takterrasse

En etasje over hotellrommene i 16. etasje er det et teknisk rom. Og fra det tekniske rommene er det utgang til taket og det som for iTromsøs utsendte ser ut som en perfekt takterrasse.

– Det hadde kanskje vært noe. Men her blir det nok bare tak. Terrassen på dette hotellet blir på bakkeplan, slår Solvang fast.

I rute

Den terrassen blir liggende på grunnplanet - utenfor restauranten med plass til 220 personer. Og hadde alle som har jobbet med hotellet så langt skulle presset seg inn i restauranten, så hadde det blitt trangt. Cirka 300 personer har nemlig vært involvert i byggeprosessen så langt.

- Akkurat nå er det 50-60 stykker som jobber ute på hotellet, sier Solvang.

- Er dere i rute til åpningen 23. april?

- Ja, det er vi. Det har gått greit hele veien. Og så har vi også hatt godt vær i sommer. Det har hjulpet veldig på. Nå lukker vi bygget snart og starter med tømrer- og malerjobben , sier Solvang.

RUVER: Med sine 52 meter er Pingvinhotellet et imponerende syn. – Hotellet er ment å kunne stå seg i mange år – både designmessig og når det gjelder slitasje, sier prosjektleder Jens Solvang. Fasaden i glass er levert fra Litauen. Foto: Tom Benjaminsen
VANLIG STANDARD: Oppgaven til Consto var å bygge et helt vanlig hotell. – Og det har vi gjort. Det skal være normal hotellstandard her, sier Jens Solvang. Foto: Tom Benjaminsen
TROMSØS TAK: Prosjektleder Jens Solvang mener å være i rute med hotellet, som skal stå ferdig 23. april 2015. Foto: Tom Benjaminsen
FORSEGLET: Inni her befinner badet til ett av rommene seg - ferdig montert og flislagt. Foto: Tom Benjaminsen
LOBBY OG RESTAURANT: Inngangen til hotellet blir omtrent der Narvesen-kiosken på UNN er i dag. Da kommer du rett inn i lobbyen på nyhotellet. Fra lobbyen går du rett ned i restauranten, som vi ser her. Foto: Tom Benjaminsen
JOBBES FOR FULLT: Om kort tid kan Consto lukke hele hotellet og starte på maling og innredning av Norges største sykehushotell. Foto: Tom Benjaminsen